• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Sosyal güvencesi olmayan acil hastalar hastane kapısından döndürülmeyecek

Sosyal güvencesi olmayan acil hastalar hastane kapısından döndürülmeyecek
Acil sağlık hizmet vermekle yükümlü kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları, sağlık güvencesi olup olmadığına, ödeme gücü bulunup bulunmadığına veya tedavi masraflarının nasıl karşılanacağına bakmaksızın acil hastaları kabul edecek.

Acil sağlık hizmet vermekle yükümlü kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları, sağlık güvencesi olup olmadığına, ödeme gücü bulunup bulunmadığına veya tedavi masraflarının nasıl karşılanacağına bakmaksızın acil hastaları kabul edecek.

Gerekli tıbbi tedavi yapılacak. Kamuya ait sağlık kuruluşlarının verdiği acil sağlık hizmetlerinin karşılığını o bölgede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından, özel sağlık kuruluşlarının ise belediyelerden talep edilmesinin yolunu açtı. Sağlık hizmet ücreti talep edilen kuruluşlar ise acil tedavi hizmeti alan kişilerin durumunu inceleyip, kişilerin hastane masraflarını karşılama gücü yoksa ödemeleri üstlenecek. Ödeme güçlükleri yoksa ilgili sağlık kuruluşlarına durumu bildirip, kişilerden ücretlerin talep edilmesi sağlanacak.

Acil sağlık hizmetlerinin sunumuyla ilgili Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarınca acil hastaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kuruluşuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanmasına ilişkin hususları düzenleyen mevcut genelgenin uygulanmasında herhangi bir aksaklığa neden olmamak amacıyla yayımlanan Genelge'yle, uygulamada karşılaşılan bazı tartışmalı hususlar açıklığa kavuşturuldu. İlave düzenlemeler yapıldı. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) belirtildiği şekliyle acil hal, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren haller ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığında veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar olarak nitelendirildi. Bu çerçevede sağlanan sağlık hizmetlerinin acil sağlık hizmeti olarak kabul edilecek. Acil sağlık hizmet vermekle yükümlü kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları, durumu bu tanıma uyan hastaların sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına veya tedavi masraflarının nasıl karşılanacağına bakmaksızın acil hastaları kabul edecek ve gerekli tıbbi tedavi yapılacak.

-PRİM BORCU BULUNUP BULUNMADIĞINA BAKILMAYACAK-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlık hizmeti sağlanan genel sağlık sigortası veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucusuna başvuran acil hastalara verilen sağlık hizmetinin bedeli, prim borcu veya yeterli prim ödeme gün sayısı olup olmadığına bakılmaksızın, sağlık hizmetinin bedeli, prim borcu veya yeterli primi ödeme gün sayısı olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetinin verildiği tarihte yürürlükte olan SUT hükümleri çerçevesinde SGK'dan tahsil edilecek. Hastadan veya SGK'dan ayrıca ilave ücret talep edilmeyecek.

-SGK'YLA SÖZLEŞMESİ BULUNMAYA SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSUNU BAŞVURULAR-

SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucusuna başvuran acil hastalara verilen sağlık hizmetinin bedeli, sağlık hizmetinin verildiği tarihte yürürlükte olan SUT hükümleri çerçevesinde genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişi adına manuel olarak faturalandırılarak SGK'ya gönderilecek. SGK tarafından yapılacak fatura incelemesi sonrasında belirlenen tutarlar genel sağlık sigortalısına veya bakmakla yükümlü olduğu kişiye ödenecek. Genel sağlık sigortalısına veya bakmakla yükümlü olduğu kişiye ödenecek. Ancak genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişi tarafından sağlık hizmeti bedelinin SGK tarafından ilgili sağlık hizmet sunucuna ödenmesinin talep edilmesi halinde, kişinin yazılı muvafakatı alınarak, kendisinden herhangi bir ödeme talebinde bulunulmaksızın muvafakatla birlikte fatura SGK'ya gönderilecek. İnceleme sonrasında belirlenen tutarlar ilgili sağlık hizmeti sunucusuna ödenecek. Bu durumlarda hastadan ve SGK'dan ayrıca ilave ücret istenmeyecek.

-SAĞLIK GÜVENCESİ OLMAYANLARDAN YAZILI BEYAN ALINACAK-

Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmeti bedelini ödeme gücü bulunmadığını belirtenlerden bu konuda yazılı beyan alınacak. Yazılı beyan verenlerden acil sağlık hizmeti bedeli talep edilmeyecek. Bunlardan kamuya ait sağlık kuruluşlarından acil hizmeti alanlara yönelik sağlık ücretleri, sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edilecek.

-ÖZEL HASTANELERDEN ACİL HİZMETİ ALANLAR ÖNCELİKLE KONTENJANDAN YARARLANDIRILACAK-

Özel hastanelerden acil sağlık hizmeti alanlar ise öncelikle ücretsiz kontenjandan yararlandıracak. Bu kontenjanı aşan durumlarda hizmet sunucu tarafından sağlık kuruluşunun bulunduğu yerin belediyesinde ödeme talebinde bulunulacak. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde bu talep büyükşehir belediyesine iletilecek.

Sağlık hizmet ücreti talep edilen vakıflar ve belediyeler, acilden yararlanan kişinin ödeme gücünün bulunup bulunmadığını araştıracak ve ödeme gücü bulunmadığını tespit etmesi halinde sağlık hizmet bedellerini sağlık kuruluşuna ödeyecek. Ödeme gücü bulunduğu tespit edilenler ise sağlık kuruluşuna bildirilecek. Kişilerin ödeme yapması sağlanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10852 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim