• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Sosyal güvenlik açığına çözüm kayıtdışıyı önlemek

Sosyal güvenlik açığına çözüm kayıtdışıyı önlemek
SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar, kayıtdışı alanın kayıt altına alınmasının gerçekleştirilmesi halinde 24 milyar liralık ilave bir kaynak ortaya çıkacağını, 26,4 milyar lirayı bulan sosyal güvenlik açığının büyük ...

SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar, kayıtdışı alanın kayıt altına alınmasının gerçekleştirilmesi halinde 24 milyar liralık ilave bir kaynak ortaya çıkacağını, 26,4 milyar lirayı bulan sosyal güvenlik açığının büyük bir kısmının da da bu sayede kapanmış olacağını söyledi. Kayıtdışı istihdam ve kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Acar, bunun önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile sanayici ve işadamlarına büyük sorumluklar düştüğünü kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, kayıtdışı alanın kayıt altına alınmasının gerçekleştirilmesi halinde 24 milyar liralık ilave bir kaynak ortaya çıkacağını, 26,4 milyar lirayı bulan sosyal güvenlik açığının büyük bir kısmının da da bu sayede kapanmış olacağını söyledi. Kayıtdışı istihdam ve kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Acar, bunun önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile sanayici ve işadamlarına büyük sorumluklar düştüğünü kaydetti.

Türkiye hükumeti ile AB tarafından ortak finanse edilen ve SGK tarafından hayata geçirilen Yenilikçi Yöntemler ile Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Projesi ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya katılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2006 yılında yürürlüğe giren 5502 sayılı kanun ile üç sosyal güvenlik teşkilatının Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çatı altında birleştirilmesiyle sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlenmesi, mali olarak sürdürülebilir ve nüfusun tamamının genel sağlık sigortası kapsamına alındığını hatırlatan Fatih Acar, bu reformla Türkiye için önemli bir risk oluşturan sosyal güvenlik açıklarının uzun vadede ortadan kaldırmayı, minimize etmeyi ve sürdürebilir bir sosyal güvenlik sistemini kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Bugün gelinen noktada ortaya çıkan rakamlarını son derece sevindirici olduğu bilgisini veren Acar, "Türkiye'deki merkezi yönetim bütçesinin yüzde 42'sini oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bütçe dengelerini değerlendirdiğimizde 2010 yılında ilk defa kurumun öngörmüş olduğu açık miktarının 5 milyar TL'nin altında bir açıkta bütçemizi kapattık. TÜİK'in 2010 yılı ekim ayı verilerine göre Türkiye'de yüzde 43.5'luk kayıt dışı olgusu var. Bu sorunun çözülmesi anlamında yaptığımız çalış malarda, kayıt dışı alanın kayıt altına alınması gerçekleştirilse 24 milyar TL'lik ilave bir kaynağın ortaya çıkacağı, açık ve net bir şekilde görülüyor. Bizim geçen yıl sosyal güvenlik açığımızın 26.4 milyar lira olduğu düşünül ürse biz bu kayıt dışı sorununu çözdüğümüzde sosyal güvenlik açıklar ını da artık geride bırakmış oluyoruz. Türkiye açısından bu son derece önemli bir konudur. " dedi.

"HER İLDE KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE SERVİSLERİ KURDUK"
Sorunu bütün devlet ve özel sektör kurumlarının, sanayicilerin, iş adamların ın hep birlikte çözmesi gerektiğini dile getiren SGK Başkan Yardımcısı Acar, sorunu çözmenin Türkiye'nin daha fazla eğitim ve yatırım yapması, kalkınması anlamına geldiğinin altını çizdi. İnsanlara kaliteli, nitelikli sağlık ve eğitim hizmetinin verilebilmesinin bununla mümkün olacağını vurgulayan Acar, "Kurum olarak kayıt istihdamla ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele stratejisi yaptık. Her ilde Kayıt Dışı ile Mücadele Servisleri (KADİM) kurduk. Kayıt dışı ile mücadele servislerine her gün binlerce bilgi geliyor. Mayıs ayından bugüne kadar gelen bu belge ve bilgelerin değerlendirilmesi sonucu yaklaşık 850 bin kişinin kayıt altına aldık. Alo 170 kayıt dışı ihbar hattını devreye soktuk. Bu hattı biraz daha geliştirdik. 2008 mayıs ayı ndan 2010 yılı aralık ayına kadar gelen ihbar ve şikayetlerden 21 bin 769 kişi kayı t altına alınmış, bin 894 iş yerinin tescilsiz olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu faaliyetler sonucunda 2008-2010 eylül döneminde 879 bin 855 çalışan ile 43 bin 750 iş yerinin kayıt dışı olduğu tespit edilmiş, gerekli işlem yapılmıştır. Sadece 2010 yılında 16 bin 386 iş yeri ve 358 bin 540 çalışan kayıt altına alınmıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim