• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Sosyal Güvenlik Tasarısına Karşı İstanbul'dan Ankara'ya Yürüyüş Başladı

Sosyal Güvenlik Tasarısına Karşı İstanbul'dan Ankara'ya Yürüyüş Başladı
Disk, Kesk, Ttb ve TMMOB'in de Aralarında Bulunduğunu Sendikalar ve Meslek Örgütü Üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısının Geri Çekilmesi İçin "Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek" Sloganıyla Yapacakları Ankara Yürüyüşünü Haydarpa

Disk, Kesk, Ttb ve TMMOB'in de Aralarında Bulunduğunu Sendikalar ve Meslek Örgütü Üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısının Geri Çekilmesi İçin "Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek" Sloganıyla Yapacakları Ankara Yürüyüşünü Haydarpaşa Garı'ndan Başlattı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına karşı bir araya gelen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'in de aralarında bulunduğunu emek ve meslek örgütü üyeleri, yasanın geri çekilmesi amacıyla "Herkese sağlık, güvenli gelecek" sloganıyla yapacakları Ankara yürüyüşünü Haydarpaşa Garı'ndan başlattı.

DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Diş hekimleri Birliği, TMMOB'un de aralarında bulunduğu çeşitli sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin, tasarıya karşı yürüttüğü kampanya kapsamında, İstanbul ve İzmir'den Ankara yürüyüş başladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy'un da bulunduğu grup, Haydarpaşa Garı önünde bir araya geldi. "Herkese saglık, güvenlik gelecek" ana sloganıyla bir araya gelen gruplar, "Parasız sağlık", "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Sağlık haktır satılamaz", "Hükümet yasanı al başına çal", "İşçi memur el ele, genel greve" sloganları attı.

-"KESK:YASA BÜYÜK YIKIM GETİRECEK"-

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada yaptığı konuşmada, yasa çıkarsa emekliliğin hayal olacağını belirterek, tasarının uluslararası tekellerin yüzünü güldüreceğini, milyonlarca yoksul için ise büyük yıkım getireceğini söyledi. İki yıl önce milyonlarca kişiyle yapılan referandumda halkın yüzde 99'unun yasaya karşı çıktığını hatırlatan Tombul, "Ancak hükümet gözümüzün içine baka baka bizi aldatıyor. Bu yasayla herkes sağlık güvencesine kavuşacak diyor. Ancak yasa sadece parası olana sağlık hakkı getiriyor" dedi.

TTB Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç bir dönem bu kadar ağır sosyal güvenlik ihlalleriyle karşılaşılmadığını belirterek, "Artık sağlık bir insan hakkı olmaktan çıkarılacak, sadece parası olanın ulaşabildiği bir hizmet olacak" dedi. Gürsoy, tasarının geri çekilmemesi veya değiştirilmemesi halinde daha etkili eylemler yapacaklarını bildirdi.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise, tasarıyı durdurma kararlılığında olduklarını ifade ederek, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yasanın daha da gerisinde duran bu yasaya karşı çıkmak için yürüyüş başlattıklarını söyledi. Yasanın ciddi hak kayıpları getirdiğine dikkat çekerek, "Emeklilik için gereken 7 bin prim günü sayısını 9 bine çıkarıyorlar. Bu yasayla artık bu ülkede emekli olmak mümkün değil" diye konuştu.

-YÜRÜYÜŞ 17 OCAKTA SONA ERECEK-

Konuşmalarının ardından kısa yürüyüş yapan kurum ve şube yöneticileri, alkış ve sloganlar eşliğinde bindikleri otobüslerle yürüyüşün ilk durağı olan Gebze'ye hareket etti. Kurum temsilcileri, Gebze'nin ardından Kocaeli, Bursa ve Eskişehir'de yapacakları açıklamanın ardından Perşembe günü Ankara'da TBMM önünde kitlesel bir basın açıklamasıyla yürüyüşlerine son verecek.

-TÜRK-İŞ BEYOĞLU'NDA YASAYA KARŞI YÜRÜDÜ-

Türk-İş bağlı sendikalara üye işçiler, Galatasaray Lisesi önünde SSGSS'ye karşı bir araya geldi. "Sağlık hakkı satılamaz", "Yıpranma hakkımız gasp edilemez", "Söz bitti sıra eylemde", "Soygunun adı katılım payı" sloganı atan işçiler, "Herkese sağlık, güvenli gelecek" ana pankartı arkasından Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. İstiklal caddesi boyunca slogan atan işçiler adına Taksim Meydanı'nda konuşan Türk-İş Birinci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak yaptı. Büyükkucak, çalışanların haklarını, sağlık ve sosyal güvenlik haklarını geriye götüren, sosyal devlet ilkesini ortadan kaldıran SSGSS yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. Yasanın sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözmeyeceğini, aksine yeni sorunlar yaratacağını, çalışanları mağduriyetini artırmaya aday bir yapıda olduğunu belirten Büyükkucak, önerilerinin kabul edilmemesi halinde Türk-İş yetkili organların vereceği kararlar doğrultusunda etkinlik ve eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.

 

 

Bu haber toplam 1350 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim