• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Sosyal güvenlikte SMS dönemi

Sosyal güvenlikte SMS dönemi
 Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, başvuruların tamamlandığına dair gönderdiği 'işlem tamam' mesajı ile yeniden kuyruğa girmeye gerek kalmayacak.  

 Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, başvuruların tamamlandığına dair gönderdiği 'işlem tamam' mesajı ile yeniden kuyruğa girmeye gerek kalmayacak.  

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı aynı çatı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındakilerin işlem için başvurusunu yaptıktan sonra, ‘ne zaman bitecek’ diye gelip gitmelerine son vermek için ‘SMS’ (Kısa mesaj) formülü devreye sokuldu. SGK İzmir İl Müdürlüğü'nün projesi pilot olarak Aliağa'da başlatılırken, uygulamanın diğer illere örnek olacağınıni belirten İl Müdürü Mustafa Keskin, “Sigortalıya ‘işlem tamam’ mesajı geçilecek. Bu yugulamayla vatandaşın devletine güveni artacak” dedi.
Başta, adı kuyruklarla bütünleşen SSK olmak üzere tüm sosyal güvenlik kurumlarını birleştiren SGK'da sigortalıların bir çilesi daha sona eriyor. SGK birimlerini çok yoğun olduğunu, bu yoğunluğun sadece başvuru yapmak için değil başvurularının sonucunu öğrenmek için gelenlerin artırdığını belirten SGK İzmir İl Müdürü Keskin yeni uygulamaya koydukları proje ile ilgili şunları söyledi:
“Sigortalılarımız ve işverenlerimiz emekli maaşı bağlanma, ‘borcu yoktur’, ‘ilişiği yoktur’ belgesi, geçici işgöremez ödeneği almak, askerlik borçlanması ya da diğer borçlanmaları yapmak için birimlerimize başvurup dilekçelerini veriyorlar. 2- 3 gün sonra da sonucu öğrenmek için geliyorlar. Zaten yoğunluğumuz var, bir daha geldiklerinde bir yoğunluk daha oluyor. Biz yoğunluğu azaltıp işleri hızlandırmak istiyoruz. Bu sirkülasyonu azaltmak için hayata geçirdiğimiz proje; Sigortalımızın işleminin tamamlandığının cep telefonundan kısa mesajla yani SMS yolu ile bildirilmesi. İşlemin bittiğini posta yoluyla bildirdiğimizde 10 günde eline ulaşıyor. Bu sürede de birkaç kez gidip gelecek. Bu uygulamayla boşa gelip gitmeleri ortadan kaldıracağız. Vatandaşın da devlete güveni artacak. Ertesi günü işi yapıldığında hoşnut olacak. Nitekim ilk uygulamamızda başvurduğunun ertesi günü işleminin tamamlandığını SMS ile bir sigortalımıza bildirdik, çok memnun oldu.”


‘GELİP SORMALARINA GEREK YOK’



Başvurulara göre işlemlerin sonuçlanma süresinin değiştiğini, 93 gün olan emeklilik maaşı bağlanma süresini 64 güne çektiklerini, Ağustos ayı itibariyle bu süreyi bir aya indirmek amacında olduğunu belirten Keskin şöyle devam etti:
“Aynı ay içinde maaşı bağlanan olduğu gibi, yazışmalar ya da mahkemelerden beklenen yanıtların gelmesi gibi gerekçeler yüzünden bu süre farklı olabiliyor. Borçlanma işlemlerinde de yığılmalar vardı, hallettik bir hafta içinde yapıyoruz. Hak sahipleri dışında Bağ- Kur, Emekli Sandığı, SSK 900 bin sigortalımız var. Herhangi bir işlem için başvuran sigortalımızın artık ‘işim ne oldu’, diye gelip sormasına gerek yok. İşi yapıldıktan sonra cep telefonla SMS ile bildirilecek.”




EKSİK EVRAK DA SMS İLE BİLDİRİLECEK



Keskin, SMS yolu ile sigortalıların eksik evrak nedeniyle işi yapılamıyorsa uyarıda bulunacaklarını da kaydetti. Eksik evrak nedeniyle işi yapılmayan ve günler sonra ne olduğunu öğrenmek için gelen vatandaşın bunu öğrendiğinde çıldırdığını belirten Mustafa Keskin, “Vatandaş, ‘bana niye telefonla bildirmediniz, eksik evrağı size ertesi günü getirirdim’ diyor. İşte bu uygulamayla bu uyarıyı da yapacağız. Ayrıca ödeme günlerini de sigortalılarımıza birkaç gün önceden hatırlatacağız. Bu yol bizim de, sigortalımızın da çok işine yarayacak. Tek isteğimiz bize doğru cep telefonu numarası bırakmaları” şeklinde konuştu.
SGK İzmir İl Müdürü Keskin, pilot olarak Aliağa'da başlatılan projenin önümüzdeki hafta İzmir merkezi ve Torbalı, Kemalpaşa ilçelerinde start alacağını, hızla il çapında yaygınlaştırılacağını kaydetti. Keskin, SGK Başkanı'nın cep telefonuna kısa mesaj geçerek projeyi başlattıklarını bildirdiğini söyledi, “Başkanımız uygulamayı beğendi, benimsedi. Diğer illerde de yapılması gerektiğini söyledi” dedi.
İzmir'e bu yıl Adana'dan tayin olan Mustafa Keskin, eski SSK binasındaki kuyrukları, bankalardaki gibi elektronik gişe uygulamasıyla çözmüştüo

Radikal

Bu haber toplam 1932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim