• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sosyalleşirken asosyalleşiyoruz!

Sosyalleşirken asosyalleşiyoruz!
Unutmayın ki bilgisayar başında geçirdiğiniz hiçbir vakit gerçek hayatta yapılacak bir aktivitenin yerini tutamayacak. O halde online olma çabasını bir kenara bırakıp biraz da offline olmaya ne dersiniz?

Unutmayın ki bilgisayar başında geçirdiğiniz hiçbir vakit gerçek hayatta yapılacak bir aktivitenin yerini tutamayacak. O halde online olma çabasını bir kenara bırakıp biraz da offline olmaya ne dersiniz?

İnternet artık günlük yaşantımızın en önemli parçası öyle ki neredeyse 7/24 internete bağımlı olduğumuz bir dönemde yaşıyoruz. Teknolojinin nimetlerinden yararlanalım derken zararlarından da nasiplenip bağımlısı oluyoruz. Bu da bizi günlük yaşantımızda zevk alarak yaptığımız işlerden bir hayli uzaklaştırıyor. İşimizi, sosyal hayatımızı hatta aktivitelerimizi bile internet üzerinden yönetiyoruz. E-mail’lerimizden, tweetlerden, sosyal ağlardan ayrı kaldığımız her an kâbusa dönüşebiliyor. Buna bağlı olarak yine internet ile öğrendiğimiz bilgiler o kadar fazla ki her an değişim içinde olan bilgileri güncellemek gerekiyor ve bu da sosyal ortam inde kaybolan benliklerimizi gerçek hayattan koparmaktadır. Aslında yapmamız gereken tek şey, online yaşam ile aramıza biraz mesafe koymak ve offline dünyanın tadını çıkarmak. Peki, bunu nasıl düzenleyeceğiz? İşe farkında olmadan içine fazlasıyla girdiğimiz ve çıkamadığımız online aktivitelerimizi internet ortamında basitleştirip, bu aktiviteleri gerçek yaşama taşımayla başlayabiliriz.

Bulut bilişim nimetinden faydalanın

Uzun zamandır dillerde olan “bulut bilişim” kavramı var. Peki, nedir bu bulut bilişim? Bu teknoloji sayesinde verilerinizi harici hard disk ya da flash bellek yerine internete koyabiliyorsunuz. Böylelikle internete bağlandığınız yerden ve cihazlardan bağımsız olarak bilgilerinize her yerden ulaşabiliyorsunuz. Bulut bilişim sayesinde ve sürekli mobil olmanın verdiği özgürlüğü yaşayabilirsiniz. Sağladığı en büyük rahatlık ise depolama cihazlarını devamlı yanınızda taşımaya gerek kalmaması. Çünkü tek ihtiyacınız olan şey internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz. Dropbox, Google Sync, Google Drive, Apple iCloud, ve Microsoft Skydirive gibi dosya paylaşım uygulamaları istediğiniz bilgiye erişmede size yardımcı olacak.

Gereksiz hesaplarınızdan kurtulun

Mutlaka sizin de herkes gibi farklı gerekliliklerle açılmış çok sayıda sosyal ağ ve e-mail hesaplarınız vardır. Bunları devamlı kontrol etmenin, hepsi için farklı şifreler girmenin bu şifreleri akılda tutmanın ne kadar çok zaman aldığının farkına varın. Online yaşamın karmaşasından biraz olsun kurtulmak istiyorsanız hesaplarınızı olabildiğince azaltmaya ve tek elde birleştirmeye çalışın. Ayrıca tüm soysa ağlara tek bir masaüstü uygulaması üzerinden ulaşmanız da hesaplarınızı kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

Anlık mesajlaşma programları tek yerde

Arkadaşlarınızla gün içinde iletişim içinde olmak için mutlaka MSN ve Gtalk gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanıyorsunuzdur. Birden fazla uygulama kullanmanızın nedeni de tabii ki herkesin sizinle aynı uygulamayı kullanmıyor oluşudur. Sürekli bir uygulamadan diğerine geçmek yerine kullanabileceğiniz bir uygulama daha var. Tüm hesaplarınızı Meebo Messenger ya da Buddy gibi web tabanlı tek servis üzerinde toplayarak arkadaşlarınızla daha rahat bir şekilde iletişim halinde olabilmeniz mümkün.  

Güncelleme ve uyarıları yönetin

Çok fazla kaynağa üye iseniz, RSS beslemeleri bazen oldukça yorucu olabiliyor. Aynı durum yapılan son Facebook güncellemeleri için telefonunuza gelen uyarı ve servis güncellemeleri için de geçerli olmaktadır. Bu uyarılar geldiğinde büyük ihtimalle o an yaptığınız iş üzerindeki dikkatiniz dağıldığı için sinirleniyorsunuzdur. Eğer daha basit ve etkili içerik akışına sahip olmak istiyorsanız, gereksiz bilgilerin işinize engel olmasına izin vermeyin. RSS beslemelerinden ihtiyacınız olmayanları çıkarın ve ayarlarınızı yeniden yapılandırarak gelen içerikleri filtreden geçirin.

Dikkatiniz dağılmasın

Sosyal ağlar bilgi almak açısından yararlı olsa da sürekli bağlı olma isteği, bir iş üzerindeyken hele ki elinizdeki iş oldukça sıkıcı ise devamlı sosyal paylaşım sitelerini kontrol etme isteği bağımlılık yaratıyor ve bu durum size faydadan çok zararı dokunuyor. Bu nedenle kendinize bir söz verin ve işinizi bitirmeden Facebook’taki son dedikodulara bakmayı kendinize yasaklayın. Twitter, Facebook gibi sitelerde vakit geçirmek için kendinize gün içinde belirli bir vakit ayırın ve bu saatler dışında dikkatinizi onlarla dağıtmayın. Günün sonunda tüm işlerinizi bitirdikten sonra bu sitelere rahat kafayla girmek hem çok daha eğlenceli hem de sağlıklı olacaktır.

Gereksiz e-mail listelerinden kurtulun

Gerek internetten bir şeyler satın aldığımızda gerekse bazı ürün ve hizmetleri kullanmak için kaydolduğumuz sitelerde, genelde çok sayıda e-mail sitesine de abone olmuş oluruz. Bu olay, müşterileri çıkacak ya da yeni çıkmış ürünlerden haberdar etmek için markalaşmış sistemlerin uyguladığı pazarlama yöntemlerinden biridir. Abone olurken bize yararlı bilgilerin geleceğini düşündüğümüz bu bildiri maillerinin, bir süre sonra aslında ne kadar gereksiz olduğunu fark ederiz. Böyle bir durumla karşılaşan insanlar genellikle artık mailin kimden ve nerden geldiğine baktıktan sonra okumadan silme işlemine girişirler. Peki neden her gün mail temizliğine girişip zaman kaybetmek yerine onlardan tek seferde kurtulmayı denemiyorsunuz? Bunun için ise yapmanız gereken tek şey kaydolduğunuz sitenin ayarlarından tek bir tuşa basarak bülten aboneliğinizi iptal etmek. Gelen kutunuzdaki spam’lerden kurtulduğunuzda ve sadece okumak istediğiniz maillere ulaşmaya başladığınızda ne kadar rahatladığınızı siz de fark edeceksiniz.

Gelen kutunuz daima temiz olsun

Gereksiz e-maillerden kurtulmak ve gelen kutunuzu temizleme olayı çok farklı durumlardır. Eğer önemliyse ve mutlaka bir köşede kalması gerekiyorsa e-mailinizi ilgili klasöre taşıyın ve böylece gelen kutunuzu daima temiz tutun. Bu temizliği yapmak ilk başta zor görünse de düzeni sağladıktan sonra alışkanlık haline gelecektir. Bu sistemi bir kez oturttuğunuzda eski iletilere tekrar dönmek zorunda kalmayacak çok daha sade bir gelen kutusunun rahatlığını yaşayacaksınız.

Şifre yöneticisi sizi yönlendirsin

Birden fazla hesabınız varsa rahat hatırlamak için muhtemelen aynı şifre ve kullanıcı adını kullanıyorsunuzdur. Fakat bunun sizin için büyük bir tehdit içerdiğinin farkında mısınız? E-mail hesabınızın hacklenmesi durumunda diğer hesaplarınızın da aynı saldırıya uğrayacağına emin olabilirsiniz. Bu durumda farklı şifre ve kullanıcı adlarını hatırlamak için şifre yöneticilerinden faydalanabilirsiniz. Üstelik bu tür programlar, sizin yazmanıza gerek kalmadan şifrelerinizi yerleştirdikleri için sizi keylogger’lere karşı da korurlar. Hatta bu tür programlar siteler dahilinde bulunan web formlarını doldurmak konusunda da oldukça yardımcı vazife görürler. Kısacası hesaplarınızı güvende tutmak istiyorsanız bu programdan mutlaka yararlanmalısınız.

Boş günlerinizi belirleyin

Eğer ki internet sizde bağımlılık yaratmış ve 7/24 internete bağlı bir şekilde yaşıyorsanız, kendinizi boş zamanlarınızda bile maillerinizi kontrol ederken ya da sörf yaparken bulabilirsiniz. Oysa ki herkesin çalışırken bile nefes almaya ihtiyacı vardır. Yoğun bir şekilde çalışıyor olsanız bile günde en azından bir saatinizi online hayattan uzak geçirmeye çalışın. Çevrenizdeki yakınlarınıza ve farklı aktivitelere zaman ayırdığınızda yaşadığınızın farkına varacak kendinizi her zamankinden daha enerjik hissedeceksiniz. Online yaşamın günlük hayatınızın önüne geçmesine izin vermeyin ve hayattaki mucizelerin tadını çıkarın.

Bu haber toplam 4605 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim