• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sözleşme ne eşit ne de güvenli bir uygulama

Sözleşme ne eşit ne de güvenli bir uygulama
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucu, muayenehanesi olan ya da başka bir yerde çalışan öğretim üyeleri için ...

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucu, muayenehanesi olan ya da başka bir yerde çalışan öğretim üyeleri için üniversitelerde sözleşmeli öğretim üyeliği statüsüne geçileceğini açıkladı.

Konuyla ilgili konuşan, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere ise, bu kararın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Şu an için alınan kararın, sadece Tıp Fakültelerini kapsıyormuş gibi göründüğünü söyleyen Yeşildere, hukuk, iktisat ve işletme alanında da doktorlar gibi, üniversite dışında çalışanlar olduğunu aktardı. Kimi öğretim üyelerinin sözleşmeli, kimi öğretim üyelerinin kadrolu çalıştırılarak çifte standart yaratıldığına dikkat çeken Yeşildere, “Alınan bu kararla sözleşmeli olanlar daha fazla ücret alacak ve bu da eşitsizliğe yol açacak” diye konuştu. Ayrıca bu kararın uygulamaya geçmesinin iş güvencesi açısından da sakınca doğurduğunu kaydeden Yeşildere, “Yapılan sözleşme istendiğinde feshedilecek, dolayısıyla sözleşmenin herhangi bir güvencesi yok” dedi. Buradaki esas noktanın, parttaym çalışan öğretim üyelerinin akademik özgürlüklerinin kısıtlanması olduğunu anlatan Yeşildere, doktorların çalışma saatleri içerisinde hastalarına bakabileceklerini, öğrencilerine bilgi aktarımı yapabileceklerini, çalışma saatleri dışında da özel muayenehanelerinde çalışabileceklerini söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan sistemlerin Türkiye’de uygulanabileceğini düşünmediğini belirten Yeşildere, “Bu kararlar tarafların karşılıklı olarak alması gereken kararlarken, tepeden alınıyor ve uygulamaya geçiriliyor. Kanun hükmünde kararnamelerle kimseye danışılmadan hastaneler özelleştiriliyor ya da Sağlık Bakanlığına devrediliyor” dedi.

SAĞLIKÇILAR ÖZEL SEKTÖRE YÖNLENDİRİLMEK İSTENİYOR

Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Hikmet Akça da, AKP Hükümetinin genel olarak bir alanı özelleştirmek için o alanda sorun belirleyerek piyasacı çözümler getirdiğini aktardı. Sağlıkta özel muayenehanelere yönlendirmenin her zaman var olduğunu belirten Akça, AKP Hükümetinin Tam Gün Yasası’yla sağlıkçıları tam güne zorluyormuş gibi yaptığını, kamuoyundan kendine destek sağlamaya çalıştığını vurguladı. Bu uygulamanın kamu hastanelerinin içini boşalttığını, üniversite hastanelerinde ise akademik çalışmaları durduracak duruma getirdiğini söyleyen Akça, bu kararla, sağlıkçıların özel sektöre yönlendirildiğine ve piyasalaşmanın dinamikleştirildiğine dikkat çekti.

(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel.net

Bu haber toplam 2424 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim