• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Sporda zorlanmayın!

Sporda zorlanmayın!
Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, “Yaşamdaki pek çok şey gibi sporun aşırısının da zararları var” uyarısında bulunuyor.

Beyzadeoğlu’na göre bireysel spor yapan bazı insanlar, sporu “bir yaşam tarzı” haline getirip bu duruma kendilerini gereğinden fazla kaptırıyor. Bazıları ise “aşırı hırsları" nedeniyle fiziksel kapasitelerini çok zorluyor.

Beyzadeoğlu, “Kişinin fiziksel kapasitesini fazla zorladığı ve riske ettiği tüm sportif faaliyetler aşırıdır” diyor.

FUTBOL, BASKETBOL

Amatörce yapılan her sporun aşırısı risk oluşturuyor. Sakatlıkların en çok görüldüğü sporlar ise futbol ve basketbol. Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, “temas sporu” olarak adlandırılan bu iki spor dalında, kendilerini en çok şaşırtan şeyin yaralanmalrın büyük bölümünün temassız gerçekleşmesi olduğuna dikkat çekiyor. Bunun en büyük nedeni ise, riskli hareketlere karşı fiziki olarak hazırlıksız olmak, kötü sahalarda ve yanlış ayakkabı seçimleriyle spor yapmak.

GENÇLİKTE YAPILAN SPOR İLERİ YAŞTA YAPILMAMALI

Prof. Dr. Ergun Demirsoy, “Yaşamın her döneminde ağır spor yapmak yarardan çok zarar getirir” diyor. Gençken, vücudun her açıdan güçlü olduğu dönemde yapılan ağır spor, vücut için yararlı olmasına rağmen, ileri yaşlarda aynı tempoda spor yapılması başta kalp hastalıkları ve ortopedik problemler olmak üzere ciddi sorunlara yol açabiliyor. Prof. Demirsoy, “Yaşa uygun ve dozunda yapıldıktan sonra her tür spor kalp sağlığını koruma konusunda yararlıdır. Ancak yürüyüş, hafif jogging ve bir yarış ortamında gerçekleşmeyen yüzme ve tenis, öncelikli olarak önerdiğimiz sporlardır” diyor. Yaşa uygun olmayan spor yapan, rekabete dayalı nedenlerle vücudu alışmadığı şekilde yoran tüm sporlar, kalp sağlığı için büyük sorun oluşturuyor. Daha önce aktif spor yapmış veya hiç yapmamış kişilerin düzenli kalp kontrolünden geçmeleri gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2666 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim