• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

SSUK, Anayasa Mahkamesi'ne Başvurdu

SSUK, Anayasa Mahkamesi'ne Başvurdu
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi(SSUK), kapalı alanlarda sigara yasağı konusunda, bilimsel verileri sunmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne dinlenme talebinde bulunduklarını açıkladı.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), kapalı alanlarda sigara yasağı konusunda, bilimsel verileri sunmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne dinlenme talebinde bulunduklarını açıkladı.
SSUK bünyesinde bulunan Türk Tabipler Birliği, Türk Kardiyoloji Derneği, Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu, Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği gibi meslek örgütleri, kapalı alanlarda sigara yasağının tarafları ve bilimsel savunucu olduklarının altını çizerek, "Dumansız Hava Sahası"nın Anayasa Mahkemesi tarafından korunacağına inançlarının sonsuz olduğunu belirtti.

-"SİGARA TÜKETİMİ YÜZDE 20 AZALDI"-

SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı kapalı alanlarda sigara yasağının kaldırılması için öne sürülen gerekçelerin geçerli olmadığını söyleyerek, konuyla ilgili önemli bilimsel verileri hatırlattı. Dağlı, kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, sigara ile ilişkili hastalarda acil hastane başvurularını yüzde 20 ile 30, sigara tüketiminin ise yüzde 20 oranında azalttığını, restoran, bar, kahvehane gelirlerini yüzde 5.2 arttığını ve dumansız hava sahasının kamuoyunda yüzde 92 oranında desteğini koruduğunu kaydetti. Elif Dağlı yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Kapalı alanlarda sigara dumanını temizleyen ve arıtan hiçbir havalandırma sistemi ve akciğerlere girebilen çok minik çaptaki (2 mikron çapında) zehirli tanecikleri ayıran bir teknoloji bulunmuyor. Sigara dumanına maruz kalma kanser ve kalp krizi oranlarını yüzde 30 arttırmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu yüzde 100 dumansız ortamlar yaratmakla olabilir. Dumansız hava sahası ile sigara içime özgürlüğü kısıtlanmamış, temiz hava soluma hakkı sağlanmıştır. Sağlıklı yaşam hakkı, her türlü ticari özgürlüğün üzerinde ve kutsaldır. Maliye Bakanlığı verileri ikram endüstrisine ait ticari işletmelerde önceki yıllara göre farklı bir tablo göstererek, ciro, KDV matrahları, iflas ve istihdam verilerinin kayıp değil artış gösterdiğini beyan etmiştir."

-"KAPALI ALANLARDA SİGARA YASAĞINI GERİ ÇEVİRMEK KANSERİ YÜZDE 20 ARTTIRACAKTIR"-

Kapalı alanlarda sigara yasağını geri çevirmenin kalp krizi, astım nöbetleri gibi doğrudan tütün dumanı solumanın, ağırlaşan hastalık başvurularını yüzde 20-30 oranında arttırabileceğine dikkat çeken SSUK Başkanı Dağlı, "20 yıl içinde gelişecek kanser vakalarını yüzde 20 oranında arttırırken, sigara tüketimini de yüzde 20 arttıracaktır. Dumansız hava sahası uygulamasının ise bütünlüğünü ve işlerliğini ortadan kaldıracaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim