• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Stoklara çözüm arayan eczacı, reklamla 'can çekişiyoruz' diyecek

Stoklara çözüm arayan eczacı, reklamla 'can çekişiyoruz' diyecek
Hükümetin ilaç fiyatlandırmasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden aldığı referans oranını yüzde 60'la sınırlamasıyla diyabetten kolesterol ve tansiyon ilaçları ve göz damlalarına kadar çok sayıda ilaçta 4 Aralık'tan itibaren yüzde 75'e varan indirimler y

Hükümetin ilaç fiyatlandırmasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden aldığı referans oranını yüzde 60'la sınırlamasıyla diyabetten kolesterol ve tansiyon ilaçları ve göz damlalarına kadar çok sayıda ilaçta 4 Aralık'tan itibaren yüzde 75'e varan indirimler yaşanacak.

Sağlık harcamalarında tasarruf amacıyla geçilecek bu yeni sistem, eczacıları ise yaşayacakları büyük stok değer kaybı nedeniyle korkutuyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ilaç indirimlerinden eczacıların korunması için ek düzenleme talep ederken, Türk Eczacıları Birliği ise "Eczacılar can çekişiyor" sloganıyla hazırladığı reklam filmiyle sıkıntılarına dikkat çekecek.

Eczacılar bir süredir yüzde 75'e varacak indirimler nedeniyle stoklarda yaşayacakları kayıplara çözüm bulunmasını istiyor. 4 Aralık'a sayılı günler kala TEİS, Başbakanlık ile Sağlık Bakanlığı'na başvurarak ilaç indirimlerinden eczacıların korunması için ek düzenleme talep etti. TEİS Başkanı Nurten Saydan, ilaç firmalarının eczacılara halen yüksek fiyatlarla ilaç gönderdiğini söyledi. Saydan, ilgili düzenlemeye eklenecek bir maddeyle fiyat düşüşlerinde tanınan 45 günlük geçiş süresinde de eczanelere yeni fiyat ve iskonto oranlarından ilaç akışının sağlanmasını talep etti. Türk Eczacıları Birliği (TEB) ise 4 Aralık'ta yaşanacak eczacı kayıplarına karşı kepenk kapatma eylemini gündemde tutuyor. Birlik, önümüzdeki günlerde "Eczacılar can çekişiyor" sloganıyla TV kanallarında yayımlatacağı reklam filmiyle de bu konudaki sıkıntılarını kamuoyuyla paylaşacak. 

Kararnameye bir madde eklensin

TEİS Başkanı Saydan, ilaç fiyatlarında düşüşe karşı olmadıklarını ancak fiyat düşüşlerinde eczane kayıplarını telafi edecek düzenlemelerin uygulanmamasına tepki gösterdiklerini belirtti. Saydan, ilaç indirimlerinde 45 günlük geçiş sürecinin etkin uygulanmadığını ve 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek fiyat indirimi öncesi zararlarının karşılanması için adım atılmamasını eleştirdi. Bu konuda Başbakanlık ile Sağlık Bakanlığı'na sundukları rapora işaret eden Saydan, sorunun çözümü için Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı'na bir madde eklenmesini istediklerini bildirdi. Saydan, bu maddeyle geçiş sürecindeki fiyatlandırmaların düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Uygulamayan firma listeden çıkarılsın

TEİS'in raporuna göre, Sağlık Bakanlığı hükümlerine uygun olarak ilaçta indirimli fiyatlar 45 gün sonra geçerli olsa da bu rakamların ilanıyla birlikte firmaların "indirim oranında ilave iskonto" yaparak indirimi uygulamaya başlamaları gerekiyor. Bu iskontoların da depolar tarafından eczanelere yansıtılması düzenleniyor. Ancak bugüne kadar bu doğrultuda bir uygulama yaşanmadığına dikkat çekilen raporda, geçiş sürecinin etkin işlemediği belirtildi.

TEİS, 45 günlük geçiş sürecinin ilaç firmalarının eski koşullarda satış yaparak kârlılık sağlamaları için yapılmış bir düzenleme olmadığını vurguladı. TEİS'in çözüm için önerisi ise ilaçta fiyat indirimlerinin ilan edilmesiyle firmalar ile ecza depolarının düşük fiyat oranında iskontolu satış yapması oldu. TEİS, geçiş süresini beklemeden fiyat indirimi veya kamu iskonto artışı uygulamak isteyen firmaların ise eczanelerin son 60 günde depodan aldığı ilaçlara ait fiyat indiriminden doğan farkı karşılamasını ve bu düzenlemeye uymayan firmaların ilaçlarının geri ödeme listesinden çıkarılmasını talep etti.

Tutku Ayvaz/Referans

Bu haber toplam 2003 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim