• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Stres şişmanlığın tetikçisi

Stres şişmanlığın tetikçisi
Stres hastalıklar için risk faktörü. Stres ile oluşan biyolojik değişiklikler gizli kalmış ya da sinsi bir şekilde uyuyan hastalıkların aniden açığa çıkmasına neden olabiliyor. Stresin sağlığımız ...

Stres hastalıklar için risk faktörü. Stres ile oluşan biyolojik değişiklikler gizli kalmış ya da sinsi bir şekilde uyuyan hastalıkların aniden açığa çıkmasına neden olabiliyor. Stresin sağlığımız açısından hayati öneme sahip olmasına rağmen bu durumu yönetemiyor oluşumuz tehlikenin daha da büyümesine yol açıyor. Başta kanser olmak üzere pek çok kronik hastalıkla ilişkilendirilen stres kilo sorunu üzerinde de etkili. Kişilerin ani yaşadığı kayıplar, günlük iş hayatının getirdiği bunaltıcı çalışma koşulları, toplumdaki sosyal pozisyonumuzdan tutun da günlük yaşanılan ekonomik nedenlere kadar çok geniş yelpazede neden stresin kaynağını oluşturuyor. Beynin hipotalamik aksisinde değişiklikler yaratan stres iştahı olumsuz etkiliyor. Bu durum da bizi doğal olarak yemek yeme dürtüsünü aç olmadan yaşıyoruz. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi dergisinin Nisan 2012 sayısında yer alan ‘Stres ve Obezite’ başlıklı makalesinde mekanizma net olarak açıklandı. Diyetisyen Carla Moore ve Doktor Diyetisyen Solveig Cunningham’ın araştırmasında kronik ve yüksek yoğunlukta stres anında kanda kortizol düzeyinin arttığıbelirleniyor. Dahası uzmanlar bu durumun doku altındaki yağların birikmesine yol açtığını buluyor.

Sinirliyken göbek erimez

Biyolojik sonuçlarının yanı sıra davranışsal sonuçlarını da açıklayan Dyt. Carla Moore ve Dr. Solveig Cunningham, stresin yemek yeme açısından yüksek kalorili besinlere yönelttiğini belirledi. Stresin obezite için yüksek derecede risk faktörü olduğu kaydedildi. Bu araştırma kilo ve stres kontrolünün önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu yüzden fazla kilolarda tek başına diyetten çözüm beklemek yanlış olur. Sağlıklı kilo vermek için kişiye özel diyet, egzersiz ve stres yönetimi uygulanmalı.

RAHATLATICI ÇAY TARİFİ

Stresi azaltan nefis bir demleme çay tarifi sizlere vereceğim. Sabah ve akşam 1’er çay fincanı bu özel formülümü sıcak olarak içmek yeterlidir. Bir adet süzgeç içerisine 1 çay kaşığı tane karanfil ve bol taze adaçayı yapraklarını koyun. Sıcak su içerisine koyup 2 dakika demlendirin. Süzgeci çıkarttıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. 2 gün içerisinde sinirlerinizin yatıştığını ve gerginliğinizin azaldığını göreceksiniz.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim