• BIST 9722.53
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 25 °C

Strese neden olan saç dökülmesinin kaynağı da stres

Strese neden olan saç dökülmesinin kaynağı da stres
ADÜ Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şendur: "Kadınların ve erkeklerin günümüzdeki en önemli kozmetik sorunları arasında yer alan saç dökülmesi, aşırı düzeyde strese neden oluyor"

SUAT DENİZ

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, strese neden olan saç dökülmesine "stresin" yol açabildiğini söyledi.

Şendur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların ve erkeklerin günümüzdeki en önemli kozmetik sorunları arasında yer alan saç dökülmesinin, aşırı düzeyde strese neden olduğunu bildirdi.

Saçlarda derinin bazı bölgelerinde madeni para büyüklüğünde oluşan saç dökülmesinin yanı sıra yaygın şekilde dökülmenin oluştuğunu anlatan Şendur, buna stresli dönemlerin yanı sıra ateşli hastalıklar, uzun süren zayıflama rejimlerinin de yol açabildiğini söyledi.

Stresli bir olaydan haftalar sonra saçların yer yer veya yaygın olarak dökülmesinin sık görülen bir durum olduğunu ifade eden Şendur, "Stres ile tetiklenmiş olan saç dökülmesini kontrol altına almak zor ve çoğu zaman tıbbi bir müdahale gerektirir" dedi.

Şendur, sağlıklı bir saç derisi kılının ortalama ömrünün yaklaşık 4-5 yıl olduğunu da dile getirerek şunları söyledi:

"Yaşlanma ve hormonal değişiklikler erkeklerde, adet döngüsü, gebelik, emzirme ya da menopoz kadınlarda saç dökülmesine neden olan diğer yaygın sebepler arasında yer alıyor. Stres, özellikle belirtilen faktörler ile birleşirse tetikleyici olarak saç dökülmesinin şiddetini artırıyor. Kişinin saçlarını farkında olmadan kıvırması, sürekli olarak saç derisinde aynı noktayı kaşıması, çekiştirmesi gibi alışkanlılar kısmi ya da tamamen kelliğe yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için çoğu zaman psikiyatri müdahalesi gerekir."

- Kadınlarda genç, erkeklerde ileri yaşlarda görülüyor

Saç dökülmesinin bir başka şeklinin de erkeklerde görülen "olağan kellik" olduğunu söyleyen Şendur, bu durumdaki erkeklerde saç dökülmesinin kalıtsal olduğunu, ayrıca erkeklerde saç kaybının hormonlarla da ilişkisinin bulunduğunu belirtti.

Kadınlarda da erkeklerdekine benzer şekilde saç dökülmesi görülebileceğini ancak hiçbir zaman erkeklerde olduğu gibi saçlarının tümünü kaybetmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şendur, "Kadınlarda erkeklerden daha geç yaşta saç kayıpları görülür. Kadın ve erkekte saçların kaybı konusunda farklılıkların yanısıra benzerlikler de olabilir. Örneğin, her iki cinste de saç dökülmesinin şiddeti, genler ve cinsiyet hormonları ile ilişkilidir" diye konuştu.

-"Stresi hayatınızdan çıkarın"

Stresin, meslek ve ailevi sorunlardan da kaynaklansa mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Şendur, "Sebebi ne olursa olsun, stresin üstesinden gelmeyi denemek gerekir. Stresten kaynaklanan saç dökülmesini, stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanız ile bağlantılıdır. Unutulmamalı ki, ortalama her gün 50 ile 150 tel arası saç dinlenme evresindeyken dökülmektedir" ifadesini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8997 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim