• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Suç işleyen memura af, işlemeyene ödül

Suç işleyen memura af, işlemeyene ödül
Disiplin affıyla kamu görevlileri hakkında, 14 Şubat 2005'ten itibaren işlenmiş fiillerden dolayı verilen bazı cezalar affedilecek.

Disiplin affıyla kamu görevlileri hakkında, 14 Şubat 2005'ten itibaren işlenmiş fiillerden dolayı verilen bazı cezalar affedilecek. Hükümetin, tasarıya soruşturma geçirmemiş memurlara 1 derece ve 1 maaş ikramiye verilmesiyle ilgili bir madde de koyması bekleniyor

Suç işleyen memura af, işlemeyene ödül

Derece artışı gelecek


Hükümet yeni yılla birlikte memurlar için bir dizi iyileştirme yapmayı gündemine almıştı. Bunlar arasında memurları en fazla ilgilendiren 2005'ten sonra işe başlayanlara bir derece verilmesi ve disiplin affı da vardı. Derece verilmesi konusunun Ocak'ta Meclis gündemine gelmesi beklenen Torba Yasa Tasarısı'na girmesi kesinleşmişti. Ancak disiplin affı konusu henüz belirsizliğini koruyordu.

Danışma Kurulu ele aldı

Bunun nedeni de; suç işleyen memura af getirilirken, çalışma yaşamında hiç suç işlemeyenlere haksızlık yapılması olarak açıklanıyordu. Hatta bu iki konu yani 'derece verilmesi' ve 'disiplin affı' 28 Kasım'da yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında da ele alınmıştı. Disiplin affı ile ilgili iyi haber de Memur-Sen'den geldi. Memur Sen Torba Yasa Tasarısı'na disiplin affının da gireceğini açıkladı.

Suçumuz suç işlemek mi?

Ankara kulislerine yayılan bir konu da hiç suç işlememiş memurlarla ilgili. 'Bizim suçumuz neydi?' diyen suç işlememiş memurlarla ilgili de bir maddenin tasarıda yer alacağı belirtiliyor. Yasaya göre; '8 yıl disiplin cezası almayan memurlara' bir kademe artışı yapılıyor. Hükümetin tasarıya soruşturma geçirmemiş memurlara yılda 1 derece ve 1 maaş ikramiye verilmesiyle ilgili bir madde de kovması beklenivor.

Yeni memurlar da derece alacak

2014'te, 1 derece verilmesinden yararlanmayan memurların sorunu da çözülecek. 15 Ocak 2005'ten sonra işe başlayan memurlara 1 derece verilecek. Düzenleme ile 15 Ocak 2005'ten önce görevde olan memurlarla bu tarihten sonra memuriyete girenler arasındaki derece farkı giderilecek. Devlet memurlarının göreve başlangıç derecelerine l'er derece ilave edilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra göreve başlayacak olanlar da 1 derece yükselmesi uygulamasından yararlanacak. Artık göreve yeni başlayan memurlar da 1 derece uygulamasından faydalanacak.

Zimmet hırsızlık ve rüşvet kapsam dışı

2014'te, memurlar ve diğer kamu görevlilerine disiplin affı gelecek. Kamuda görev yapan ve görevden ayrılmış memurların disiplin cezaları son kez affedilecek. Kamu görevlileri hakkında, 14 Şubat 2005'ten itibaren işlenmiş fiillerden dolayı verilen cezaları affedilecek. Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet af dışmda kalacak. Ayrıca hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan doğan cezalar af kapsamına girmeyecek. Bunların dışmda verilen disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla affedilecek. Torba Yasa Tasarısı'na girmesi beklenen disiplin affına ilişkin hükümler, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu ile Askeri Hakimler Kanunu'na tabi personel için geçerli olmayacak.

Geçmiş haklar isteniyor

Disiplin affı ile geçmişte verilen cezalar affediliyor. Ancak mali kayıplar (parasal haklar) telafi edilmiyor. Hatta yasaya disiplin cezası affedilen memurun geçmişe dönük hak talep edemeyeceğine dair açık hükümler konuluyor. Örneğin; aylıktan kesme cezası verilen memur, disiplin cezası kaldırılsa dahi kesinti yapılan tutarı alamıyor. Memurlar kesinti yapılan bu tutarın faizi ile birlikte geri ödenmesini talep ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim