• BIST 9524.59
  • Altın 2511.01
  • Dolar 32.5588
  • Euro 34.6764
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Suçluların korkulu rüyası parmak izindeki zenginlik şaşırtıyor

Suçluların korkulu rüyası parmak izindeki zenginlik şaşırtıyor
Güvenlik güçleri suç ve suçlularla mücadelede en çok parmak izi yöntemine başvuruyor.

Güvenlik güçleri suç ve suçlularla mücadelede en çok parmak izi yöntemine başvuruyor. Parmak izi, insana ait parmak en uç boğumundan tırnak dibine kadar olan bölgedeki şekillerin bir zemin üzerinde bıraktığı ve kendisine has karakteristik özellikleri bulunan izler olarak tanımlanıyor. Parmak uçları dikkatli bir şekilde incelendiğinde parmağın iç yüzeyinde belli aralıklar ile ve farklı şekillerde değişik desenler görülüyor. Uzmanların, parmak izlerinin 'papil' dedikleri kabartma bir görünümde olan bu çizgilerden oluştuğunu söylüyor.

PARMAK İZİ BİRBİRİNE BENZEMEZ

Bütün insanların parmak izleri genel olarak benzerlik gösterdikleri halde papil hatlarının birbirlerinden farklı olarak dizilişleri ve bir papilin normal seyri esnasında farklı şekiller meydana getirmesi parmak izlerinde çok büyük şekil farklılıkları gösteriyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Bu nedenle dünyadaki bütün insanların parmak izlerindeki papillerin gösterdikleri özellikler bakımından birbirinin aynı olamayacağını ihtimal hesapları da göstermiştir. Karakteristik noktalar bakımından bir parmak izinde bulunan 12 özelliğin başka bir parmak izinde aynı şekilde bulunabilmesi için 16 milyon 772 bin 167 parmak izi, 17 özellik için ise 1 milyar 190 milyon parmak izini incelemek gerekmektedir. Dünya nüfusu ortalama 6. 5 milyar kişi olarak değerlendirilmektedir. Bir parmak izinde bulunan karakteristik özelliklerin yaklaşık olarak 100 civarında olduğu ve bu kadar özelliği başka bir parmak izinde aynen bulunabilmesi için incelenmesi gereken parmak izi sayısını ve bu parmak izi sahiplerinin çoğunlukla aynı olayda şüpheli olarak bulunması gerektiği düşünülürse parmak izinin kimlik tespit ve teşhisinde ne kadar önemli ve ayırıcı bir özellik olduğu anlaşılmış olur. " denildi.

PARMAK İZİNİ YOKETMEK İÇİN ÇOK YOLLAR DENENDİ, AMA BAŞARILI OLUNMADI

İnsan mucizesinin hala daha günümüzde bile daha tam çözülemeyişinin sonucu olarak parmak uçlarındaki papillerin ne işe yaradığı konusunda çeşitli görüşler var. Bunların arasında eşyaların tutulmasının kolay hale getirmek ile parmakların pürüzsüz olmaları durumunda da yıpranmalarını engellemek şeklinde belirtiliyor. Bilim adamları por deliklerinin, vücudun soğumasında önemli bir rol oynadıklarını, yani bir nevi vücudun havalandırma görevini yaptığını söylüyor.

Parmak izinin 'değişmez, benzemezlik ve sınıflandırılabilir' olmak üzere 3 özelliğinin bulunduğunun vurgulandığı emniyetin açıklamasında; "Tarihte ve günümüzde birçok suçlunun parmak izlerini yok etmek için taş, zımpara gibi sert yüzeylere sürttükleri hatta parmak derilerini kazıdıkları bilinmektedir. Fakat parmak izlerini tamamen yok etmeyi başaramamışlardır. Bir gün yakalandıklarında yaptıklarının hesabını vermekten korkan bazı Amerikalı gangsterler bir nevi işkence olan bu çareye başvurdukları görülmüştür. " bilgilerine yer verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim