• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Sudan'da inşa edilen hastanenin yapımı tamamlandı

Sudan'da inşa edilen hastanenin yapımı tamamlandı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Sudan Niala'da inşa edilen eğitim ve araştırma hastanesinin yapımının tamamlandığını açıkladı.

Yapım ve tıbbi malzemelerinin yaklaşık 33 milyon dolara mal olduğunu belirten Bakan Akdağ, "200 yataklı hastane 5 yıl süreyle Türkiye-Sudan ortaklığı ile yönetilecek." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çeşitli temaslan için Türkiye'de bulunan Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdris Abu Garda ve beraberindeki heyetle ikili görüşmeleri gerçekleştirdi ve protokol imzaladı. Bakanlık Toplantı salonunda gerçekleştirilen protokolde konuşan Akdağ, “Ülkemizin Sudan arasında sağlık ilişkileri 2007'de imzalanan işbirliği protokolü ile sağlanıyor. Bu kapsamda ülkemizde her yıl 100 Sudanlı ücretsiz tedavi ediliyor. Ayrıca bugüne kadar 317 Sudanlı sağlık personeline ülkemizde eğitim verildi. 1996 yılında Sudan'a inşa edilerek hibe edilen Kalakla Türk Hastanesi yeniden onarılarak ihtiyaçları karşılandı." şeklinde konuştu.

Güney Darfur'da Niala'da Türk Kızılay'ı ve Sağlık Bakanlığı'nın önemli hizmetler yaptığını belirten Akdağ, “TİKA tarafından Niala'da Sudan - Türkiye eğitim ve araştırma hastanesi inşa çalışması başladı. Bu inşaat 2012 yılında tamamlandı ve hizmete hazır hale getirildi. İnşaat ve tıbbı donanım maliyeti 33 milyon dolar. Toplam 150 hasta yatağı ve 50 acil ve yoğun bakım ünitesinde olmak üzere 200 yataklı bir hastane.” diye konuştu.

TİKA'nın yaptığı bu hastaneyi Sudan Sağlık Bakanlığı ile birlikte 5 yıl süreyle yönetimini Sudan-Türkiye ortaklığının yapacağını belirten Akdağ, “Sağlık alanında tıp başta olmak üzere eğitimcilerimiz burada görev alacak. Hem doktorlar hem hemşireler hem de sağlık çalışanları için bir eğitim ortamı oluşturulacak. 5 yıl içerisinde birlikte yürüteceğimiz bu işletme sonrası Sudan'ın kendi başına insan kaynaklarını geliştirerek yoluna devam etmesi sağlanacak. Bu bütün dünya için önemli bir örnek teşkil edecek.” dedi. Hastanenin işletme giderlerinin yüzde 60'ının 5 yıl süreyle Türkiye tarafından karşılanacağını belirten Akdağ şunları söyledi; “Kalan yüzde 40'ı Sudan hükümeti ve vatandaşları tarafından karşılanacak. bunun yanı sıra Sudan'ın sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla ortak bir çalışma ekibi kuracağız. Bu ekip 3'er ay arayla bana ve konuk bakana sunum yapacak.”

Türkiye'nin bölgesel ve dünşa çapında güçlü bir devlet olduğunu belirten Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdris Abu Garda ise “Türkiye ve Sudan arasında köklü ve tarihi ilişkiler var. Türkiye'nin sağlık alanında bize önemli destekleri var. Niala'da inşa edilen hastane hem bina hem de ihtisas alanında çok ileri seviyede. Bu hastanenin işletilmesi alanında destek alacağız.” dedi

Konuşmaların ardından iki bakan hastanenin birlikte yönetimi ve diğer çalışmaların yer aldığı protokolü imzaladı. İmzaların ardından bakanlar protokol dosyalarını birlerine verdi. Recep Akdağ konuk bakana porselen takım hediye etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim