• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sudanlılar beyazlara 'Türk' diyor

Sudanlılar beyazlara 'Türk' diyor
Türk halkının Afrika kıtasına yönelik yardımları, bahtı gibi rengi de kara olan halkın beyazlara yönelik bakışını değiştirdi.

Bütün beyazlara daha önce "gavur" manasına gelen "havvace" diyen Sudan halkı, Türkiye'den gelen yardımlardan sonra şimdi bütün beyaz tenlilere "Türk" diye sesleniyor. Sudan halkı, ilk başlarda Türk yardımlarına temkinli yaklaştığını belirtse de Türklerin, "önceki beyazlar gibi sırf kendi çıkarları için değil, sadece Sudan halkı için geldiğine" inanıyor. Sudan'da beyaz tenli insalara yönelik algıyı değiştiren kurumların başında Kimse Yok Mu Derneği geliyor.

Türk girişimciler tarafından açılan okulların faaliyet gösterdiği ülkede Türkiye'den birçok yardım kuruluşu da çalışmalarını sürdürüyor. Kimse Yok Mu Derneği Sudan temsilcisi Orhan Erdoğan, Sudanlı vatandaşların beyazlara karşı olan önyargısını Türklerin kırdığını söylüyor. Erdoğan, Sudanlıların beyazlara daha önce “havvace” yani "gavur" dediklerini belirterek, artık eskisi gibi beyazlara "havvace değil Türk dediklerini" anlatıyor.

Sudanlıların beyazlara karşı önyargısının dolduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türklerin Sudan’da insani yardım faaliyetlerine girişmesiyle bütün beyazların Türk olarak adlandırıldığını aktarıyor. Sudanlı elli kişilik bir grupla Türkiye gezisi yaptıklarını belirten Erdoğan, Türkiye dönüşünde bir Sudanlının kendisine, "Artık şuna bütün samimiyetimizle inanıyoruz ki siz Sudan’a bizim için geldiniz, hiç kimse buraya sırf Sudanlılar için gelemez ama sizin ülkenizi gördükten sonra, ve burada yaşadığınız şartları gördükten sonra, burada yaşamayı hiçbir maddi beklenti sağlayamaz. Sizlere canı gönülden teşekkür ediyoruz. Cennet olan ülkenizi bırakıp bizlerin yaralarını sarmaya çalışıyorsunuz.” ifadelerini kullandığını anlatıyor. Kimse Yok Mu Deneği’nin 2007 yılından beri Sudan’a yapmış olduğu insani yardımların Sudanlılar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Erdoğan, derneğin iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi içinde köprü vazifesi gördüğünü ifade ediyor. Yardımsever Türk halkının katkılarıyla, Sudan’da Orhaniye Kasabası’nı kurduklarını kaydeden Erdoğan, burada bir yerleşim yerinde olması gereken okul, karakol, sağlık merkezi gibi kuruluşların dahi hazırlandığını vurguluyor. Şu anda kasabada 158 aileyi barındırdıklarını belirten, Erdoğan amaçlarının üç yüz aileye barınak sağlamak olduğunu dile getiriyor. Sudanlı vatandaşların başka birine muhtaç olmadan yaşamaları için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını da belirten Erdoğan, Türkiye’den tarım ve ziraat mühendisleri getirip Sudanlı vatandaşlara tarım konusunda bilgi verildiğini ifade ediyor. Sudanlıların şu anda bamya, limon mango ve fıstık yetiştirmeye başladığına dikkat çeken Erdoğan, amaçlarının Sudan halkının kendi ayaklarının üstünde durmasını sağlamak olduğunun altını çiziyor. Yine sağlık alanında bir çok faaliyetleri olduğunu belirten Erdoğan, Sudan’da yaklaşık üç milyon civarında katarakt hastası olduğuna dikkat çekerek, dernek himayesinde otuz bine yakın vatandaşın ameliyat edildiği bilgisini veriyor. Mobil sağlık araçlarıyla yetimhaneler de ve okullarda sağlık taraması yaptıklarını da belirten Erdoğan ücretsiz ilaç dağıtarak bir nebze de olsa Sudanlılara faydalı olmak istediklerini aktarıyor. Ocak ayında Güney Darfur eyaletinin Niyala bölgesinde geniş kapsamlı bir Kültür Merkezinin temellerini de atacaklarını da belirten Erdoğan açılışa Türkiye’den ve Sudan’dan devlet yetkililerinin katılacağını bildiriyor.

8sutun.com

Bu haber toplam 2537 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim