• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Suni kalple yaşama tutundu

Suni kalple yaşama tutundu
Virüs kaynaklı bir rahatsızlık nedeniyle kalp yetmezliği bulunan, hastanede tedavi gördüğü süre içinde 6 kez kalbi duran ve kalp masajıyla,..

Virüs kaynaklı bir rahatsızlık nedeniyle kalp yetmezliği bulunan, hastanede tedavi gördüğü süre içinde 6 kez kalbi duran ve kalp masajıyla hayata döndürülen 22 yaşındaki Dursun Sertaç Altunkaya'ya suni kalp takıldı.

Kaldırıldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 6 kez kalbi duran, kalp masajı ve elektroşokla hayata döndürülen Altunkaya'nın kalp nakli dışında hayatta kalma şansı olmadığı anlaşıldı. Aranan kalbin bulunamaması üzerine suni kalp takılan Altunkaya'nın ailesi, gözyaşları içinde organ bağışı çağrısında bulundu.

Belarus'taki bir üniversitede Ekonomi ve Turizm Bölümü ikinci sınıfta öğrenim gören Dursun Sertaç Altunkaya, yaklaşık 6 ay önce Antalya'da bulunduğu sırada rahatsızlanarak hastaneye başvurdu. Grip olduğu söylenerek evine yollanan Altunkaya, 1 ay sonra durumu ağırlaşınca bu kez aynı hastaneden kalbinde virüs kaynaklı yetmezlik geliştiği yanıtını aldı. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesine getirilen gencin kalp nakli dışında hayatta kalma şansı olmadığının söylenmesi, Altunkaya ailesini yıktı.

Baba Turan Altunkaya, durumu gittikçe ağırlaşan oğlunun hastanede geçirdiği sürede defalarca kalbinin durduğunu, her seferinde kalp masajı ve elektroşokla hayata döndürüldüğünü anlattı. Oğlunun yaşam ile ölüm arasında gidip geldiği dakikalara tanık olduğu sırada yaşadığı korku ve endişeyi gözyaşları içinde anlatan baba Altunkaya, ''Oğlumuz bugün hayattaysa bu doktorlarımız sayesindedir. En deneyimsiz olanı bile burada oğlumuzu kalp masajı yaparak hayata döndürdü. Onlara çok şey borçluyuz'' dedi.

Hastanede geçirdikleri süre boyunca oğluna uygun kalp bulunamadığını ve başka türlü yaşama şansı kalmayınca suni kalp takılmasına karar verildiğini belirten Turan Altunkaya, şöyle konuştu:

''Suni kalp naklinin ardından yavaş yavaş kendine gelmeye başladı. Ama kalp nakli yapılmazsa oğlumun yaşayacağını sanmıyorum. Umudumuz en kısa zamanda oğlumun beklediği kalbin bulunması. Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok. Organ nakillerinin sayısı artarsa, oğlumuz gibi hastaların yaşama şansları artacak. Toprak olacak bir kalbin, başkasında yaşaması kadar güzel bir şey olamaz.''

-''SERTAÇ'I HAYATTA TUTMAYA ÇALIŞACAĞIZ''-
Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid ise Sertaç Altunkaya'da, ''kardiyomiyopati'' denilen bir kalp kası hastalığını bulunduğunu, birçok nedeni olduğu gibi virütik kaynaklı da olabilen bu hastalıkta, kalp kasındaki fonksiyonların kaybolduğunu kaydetti.

Hastalığın etkisiyle kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamadığına dikkati çeken Prof. Dr. Bayezid, bütün organların bu durumdan olumsuz etkilendiğini bildirdi.
Altunkaya'nın hayatta kalabilmesi için kalp nakli beklediğini ancak uygun kalbin bulunamaması üzerine durumunun daha da ağırlaştığını anlatan Prof. Dr. Ömer Bayezid, hastanede bulunduğu sürede Sertaç'ın 6 kez kalbinin durduğunu, kalp masajı yaparak yoğun bakıma kaldırdıkları genci hayatta tutabilmek için suni kalp takmaya karar verdiklerini açıkladı.

Yaklaşık bir buçuk ay önce suni kalp takılan Sertaç'ın şu anda genel durumunun iyi olduğunu kaydeden Beyazid, ''Suni kalp, kalp nakline kadar köprü olacak ve bu şekilde Sertaç'ı hayatta tutmaya çalışacağız'' dedi.

Prof. Dr. Bayezid, gencin ''0 RH pozitif'' kan grubunda bir kişiye ait kalbin nakledilmesiyle hayata döneceğini, bunun için de vatandaşların organ bağışında bulunmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim