• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

"Sünnet Uygun Koşullarda ve Doğru Yöntemlerle Yapılmalı"

"Sünnet Uygun Koşullarda ve Doğru Yöntemlerle Yapılmalı"
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Ötgün: 'Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin, deneyimli ellerde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Ötgün, sünnetin deneyimli ellerde, uygun koşullarda ve doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bu cerrahi işlemin çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabileceğini bildirdi.

Ötgün, yaptığı yazılı açıklamada, sünnetin başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlem olduğunu kaydetti.

Sünnetli kişilerde penis kanserinin ve eşlerinde rahim ağzı kanserinin çok daha az görüldüğünü aktaran Ötgün, sünnetin, enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak amacıyla temel cerrahi prensiplere uygun olarak ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ötgün, ilk 3 ayda bebekler hareketsiz olduğundan sünnetin lokal anesteziyle yapılabildiğini, 3 aydan sonra genel anestezi altında uygulanması gerektiğini anlatarak, işlemin her yaşta uygulanabileceğini ancak oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından doğumdan sonraki ilk 2 yıl içerisinde yapılmasının daha uygun olduğunu ifade etti.

Cinsel kimlik kazanım dönemi olduğundan 3-5 yaş grubunda lokal anestezi altında işlem yapılmasının tavsiye edilmediğine işaret eden Ötgün, şöyle devam etti:  

"Sünnetin çocuk psikolojisinden anlayan, alanında deneyimli çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yapılmasında fayda vardır. Sünnet uygun koşullarda doğru tekniklerle yapılmışsa sonrasında sargı uygulaması yapılmamaktadır ve erken dönemde çocuklara uygulanabilecek tek şey ağrı kesici uygulanması ve lokal bakımdır. İşlem sonrası 2 gün boyunca ağrı kesici uygulanması önerilmektedir. Sünnet edilen kişi, ilk günden itibaren banyo yapabilir. 5. günden itibaren ise kişi, her türlü günlük aktiviteye geri dönebilir. Temel temizlik koşullarına dikkat edildiği sürece bebekler kucakta tutulabilir, banyo yaptırılabilir, bezleri bağlanabilir. Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin, deneyimli ellerde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir." - İstanbul

 
Bu haber toplam 2753 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim