• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Suriye'de sağlık merkezlerinin yüzde 57'si kullanılamaz halde!

Suriye'de sağlık merkezlerinin yüzde 57'si kullanılamaz halde!
Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Cundi: "Rejim ve Rusya'ya ait birliklerin düzenlediği hava saldırıları nedeniyle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sağlık merkezlerinin yüzde 57'si kullanılamaz hale geldi"

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yer alan hastanelerin büyük bölümünün rejim ve Rusya'ya ait birliklerin hava saldırıları nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Firas el-Cundi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin denetimi altındaki bölgelerde sağlık hizmetlerinde büyük sıkıntı yaşandığını belirtti.

"Rejim ve Rusya'ya ait birliklerin düzenlediği hava saldırıları nedeniyle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sağlık merkezlerinin yüzde 57'si kullanılamaz hale geldi." diyen Cundi, hasar gören hastanelerin yeniden imarı ve acil durumlarda gerekli temel tıbbi malzemenin temini konusunda bakanlık olarak omuzlarında çok ağır bir yük olduğunu söyledi.

Hastanelerdeki tıbbi kaynak, kadro ve uzman eksikliğine işaret eden Cundi, bu durum nedeniyle mevcut kadronun gece gündüz çalışmak zorunda kaldığını, kalp kateterizasyonu, kalp cerrahisi ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) gibi bazı bölümlerin neredeyse hiç hizmet veremediğini aktardı.

Cundi, rejim güçleriyle Rus birliklerinin geçen aylarda düzenlediği saldırılar sırasında vurulan sağlık merkezlerinin başında İdlib'in kuzeyinde yer alan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Hastanesi, Halep'in banliyösündeki El-Atarab, kent merkezindeki El-Beyan, El-Hikmet, Zehra Hanım ile Hama'daki El-Letamine'nin yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bombalı saldırılar, ölüm ve yıkımla sınırlı kalmıyor aynı zamanda hedef alınan bölgelere ilk yardım ekiplerinin ulaşmasını da engelliyor. Yaralılar, vaktinde müdahale edilemediği için hayatlarını kaybediyor."

Sağlık alanında en fazla sıkıntının Halep'te yaşandığına dikkati çeken Cundi, kentte çok sayıda hastanenin bombalı saldırılara hedef olduğunu hatırlattı.

Halep'e gerekli tıbbi malzemelerinin ulaştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına başvurduklarını kaydeden Cundi, bu kurumlardan sadece kınama ve endişe duyduklarına ilişkin açıklamalar geldiğini vurguladı.

Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Cundi, Türkiye'nin sağlık hizmetleri ve ilaç yardımlarına ilişkin ise, "Türkiye, Suriye halkının nefes almasını sağlayan ciğerleridir." diye konuştu.

Muhaliflerin denetimi altındaki bölgelerde yaşayan ve tedavilerinde zorluk çekilen binlerce yaralı ve hastanın son beş yılda Türk hastanelerine sevk edilerek tedavi gördüğünü söyleyen Cundi, "Türk hastaneleri, Suriyeli yaralı ve hastalara tam teşekküllü sağlık hizmeti sundu. Türk hükümeti ve halkına, yardımları için teşekkürlerimizi iletiyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Cevad Ebu Hatab başkanlığında kurulan Geçici Suriye Hükümeti'ne 12 Temmuz'da güvenoyu vermişti.  

Bu haber toplam 1991 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim