• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Suriye'li doktorlar konteyner hastanede 2 bin 225 ameliyat yaptı

Suriye'li doktorlar konteyner hastanede 2 bin 225 ameliyat yaptı
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli doktorlar, hayırseverler tarafından Hatay'da kurulan konteyner hastanede, vatandaşlarına gönüllü hizmet veriyor

ERDAL TÜRKOĞLU - CEM GENCO

İç savaş yüzünden ülkelerini terk edip Türkiye'ye sığınan Suriyeli doktorlar, hayırseverler tarafından Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde kurulan konteyner hastanede gönüllü çalışarak vatandaşlarının yarasına merhem olmaya çalışıyor.

Konteyner hastanedeki sağlık personeli, Ekim 2013'te Emel Geçici Sağlık Tesisi adıyla açılan konteyner hastanede, Reyhanlı ve çevresinde yaşayan Suriyelilere hizmet veriyor.

Hastane müdürü Abu Ömer, AA muhabirine, hastanelerinin, Sağlık Bakanlığının izniyle İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye Yardımlaşma Derneği, Katar Hayır Derneği ve bazı hayırseverlerin katkısı sayesinde açıldığını belirtti.

Merkezin Suriyelilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kurulduğunu aktaran Omar, şöyle konuştu:

"Hastanemizde 11 doktor ve 10 sağlık personeli gönüllü çalışıyor. Doktorlarımızın sadece ev kirası ve gıda ihtiyaçları karşılanıyor. Önemli bir fedakarlık yapıyorlar. Doktorlarımız, 19 aydır açık olan merkezde hiçbir karşılık beklemeden yaralı ve hastaları tedavi ediyor. Tek beklentileri, Allah'ın rızasını kazanmak. Türkiye, bize yıllardır karşılıksız hizmet veriyor. Bizlerin de vatandaşlarımıza gönüllü hizmet vermesi normal."

Suriye'nin Halep kentinden kaçarak Türkiye'ye gelen Başhekim Yardımcısı Dr. Abu Merven de tıp fakültesi eğitimini 1972'de Ankara'da tamamladığını söyledi. Mezun olduktan sonra Suriye'de çalıştığını anlatan Merven, üç yıl önce ailesiyle Reyhanlı'ya sığınmak zorunda kaldığını kaydetti.

- Bir yılda 2 bin 225 ameliyat

Merven, Reyhanlı'da bir süre hastalara sağlık hizmeti veremediğini dile getirerek, hastanenin açılacağını duyunca gönüllü çalışmaya karar verdiğini belirtti.

Hastanede 19 aydır görev yaptığını anlatan Merven, "Suriye'de birçok yakınımı ve arkadaşımı kaybettim. Acımız çok büyük ama bunların yasını tutarak zaman geçirmemek gerektiğini düşünüyorum. O yüzden hastanede gönüllü çalışıyorum. Göz, ortopedi, çocuk doktoru, doğum uzmanı, genel cerrah gibi birçok uzman arkadaşım burada. Benim gibi halkına hizmet için çalışıyorlar" diye konuştu.

Merven, hastanenin Suriye halkını rahatlattığını söyleyen Merven, son bir yılda 2 bin 225 ameliyat gerçekleştirdiklerini, 60 bin hastayı muayene ettiklerini ifade etti.

Merkezin, Türkiye'deki hastanelerin Suriyeli hasta yükünü de hafiflettiğini vurgulayan Merven, şunları söyledi:

"Birçok vatandaşımız sağlık sorunu yaşıyor ayrıca Suriye'den gelen yaralılara da ilk müdahaleyi yapabiliyoruz. Durumu ağır olanları daha teşekküllü hastanelere sevk ediyoruz. Ameliyathanemizi geliştiriyoruz. En büyük kazancımız, Allah'ın rızası ve vatandaşların duası. Hastanenin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkına da bizlere yaptıkları için minnettarız."

Bu haber toplam 2801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim