• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Suriyeli doktorlar, Türkiye'de de şifa dağıtmaya hazırlanıyorlar

Suriyeli doktorlar, Türkiye'de de şifa dağıtmaya hazırlanıyorlar
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli doktorlar, sığındıkları Türkiye'de de şifa dağıtmaya hazırlanıyor.


Suriye'deki iç savaştan kaçan yaklaşık 3 milyon kişiye kapılarını açan Türkiye'de sığınmacılara her türlü yardımın yanı sıra sağlık hizmeti de sunuluyor.

Suriyeli misafirler için Suriyeli doktor ve hemşirelerin de hizmet vereceği 85 Göçmen Sağlık Merkezi kuruldu. Türkiye'de gelecek yıl 500 Göçmen Sağlık Merkezi kurulması için de çalışmalar sürüyor.

Göçmen Sağlık Merkezlerinde 700 Suriyeli hekim ve hemşirenin Türk Kızılayı bünyesinde sağlık hizmeti sunması planlanıyor.

Suriyeli doktorlar, Türkiye'de de sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığınca düzenlenen eğitim programlarına katılıyor. Uygulama, Türkiye'de yaşamını sürdürmek isteyen Suriyeli doktorlar başta olmak üzere sığınmacılarca memnuniyetle karşılandı.

- Bin 200 Suriyeli doktor başvurdu

Batman İl Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, uygulama kapsamında Suriyeli doktorlara verilen eğitimleri AA muhabirine anlattı.

Suriyeli doktorların Sağlık Bakanlığınca düzenlenen eğitimlere katıldığını belirten Bodakçi, "Türkiye genelinde bin 200 Suriyeli doktor eğitimlere katılmak için başvuru yaptı. Bu doktorlardan 600'ü mülakattan geçti. 24 kişiden oluşan gruplar halinde eğitim alıyorlar." dedi.

Suriye'de savaşın başlamasıyla Türkiye'ye sığınan yaklaşık 18 bin kişinin Batman'a yerleştiğini ifade eden Bodakçi, kentteki Suriyelilerin yüzde 90'ının kayıtlı olduğunu aktardı.

Sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aldığı sağlık hizmetlerinden aynı şekilde faydalandıklarına işaret eden Bodakçi, "Verilen hizmetin istenilen düzeyde sağlıklı olması için özellikle sığınmacıların tedavilerinin ve bu tedavilerinin takibinin yapılacağı, kayıtlarının tutulabileceği Göçmen Sağlık Merkezi kurulması için çalışma başlatıldı." diye konuştu.

Bodakçi, çalışma kapsamında Batman'a 2 ya da 3 Göçmen Sağlık Merkezi kazandırmak istediklerini anlatarak kurulacak bu sağlık merkezlerinde Suriyeli olan, dil bilen hekimlerin de çalışmasının büyük önem arz ettiğini düşündüklerini dile getirdi.

"Bakanlığımız tarafından düzenlenen, 'Türkiye'nin Sağlık Sistemine Uyum Eğitimi'ni başarıyla tamamlayarak sertifika alan Suriyeli doktor arkadaşlarımız var. Göçmen Sağlık Merkezlerini açtığımızda bu hekimlerden de yararlanacağız." diyen Bodakçi, bu çalışmanın hem Suriyelilere hem de Türkiye vatandaşlarına sağlık hizmeti sunumunda kaliteyi artıracak önemli bir adım olduğunu bildirdi.

- "Tek isteğimiz yaşamımızı Türkiye'de sürdürmektir"

Suriye'nin Kamışlı kentinden ayrılarak 4 yıl önce kaçarak Batman'a yerleşen dahiliye uzmanı Dr. Imad Ahmed, savaş nedeniyle çok sayıda doktorun Suriye'den kaçmak zorunda kaldığını ve mağdur olduklarını söyledi.

Kaçan doktorların Türkiye'ye sığınıp yaşamlarını sürdürmek istediklerini anlatan Ahmed, "Sağlık Bakanlığınca yapılan mülakata katılıp başarılı oldum. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda da eğitim görerek sertifika aldım. Tek isteğimiz yaşamımızı Türkiye'de sürdürmektir." ifadelerini kullandı.

Ahmed, Batman'da Göçmen Sağlık Merkezi açılmasını beklediklerini dile getirerek açılacak merkezin sığınmacılara büyük fayda sağlayacağını vurguladı.

Türk doktorların sağlık hizmeti konusunda sığınmacılara çok büyük fayda sağladığına işaret eden Ahmed, şöyle devam etti:

"Fakat dil konusunda bazen zorlanılıyor. Biz ise sığınmacılarla aynı dili konuşuyoruz. Türkiye'de yaşayıp, çocuklarımızı burada büyütmek istiyoruz. Çocuklarımız buradaki okullarda okuyor, buradaki kültürü öğreniyor. Buradaki kültür, kültürümüze yakındır. Fazla uzaklara gitmek istemiyoruz."

- "İlaçları Arapça anlattıklarında nasıl kullanacağımızı iyi anlıyoruz"

Suriyeli sığınmacılardan 52 yaşındaki Nezir Halil, yaklaşık 3 yıldır yaşamını Batman'da sürdürdüğünü aktararak Türkiye'de yaşamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

"Türkiye bize çok iyi bakıyor. Allah Türk doktorlarından razı olsun. Türk doktorlar çok iyidir ancak Suriyeli doktor olduğu zaman bizi daha iyi anlayacaktır. Kürtçe ve Arapça konuştuğumuzda derdimizi iyi anlatıyoruz. İlaçları Arapça anlattıklarında nasıl kullanacağımızı iyi anlıyoruz." diyen Halil, Suriyeli doktorların da Batman'da çalışmasını istediklerini vurguladı.

Suriye'nin Halep kentinden 4 yıl önce kaçarak Batman'a gelen İsa El Abdullah, Türk doktorlardan memnun olduklarını belirtti. Sadece dil konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Abdullah, "Türk ve Suriyeli doktorlar beraber çalıştıklarında çok güzel hizmet verilecek, dil sorunu da ortadan kalkacaktır. Bundan dolayı çok sevinçliyiz." dedi.

Hüseyin Okçu, Suriyeli doktorların sığınmacıların dilinden anladığını aktararak kurulacak Göçmen Sağlık Merkezleri ile Suriyeli ve Türk doktorların birlikte çalışmasının hem Türkiye hem de Suriyeli sığınmacılar için faydalı olacağını kaydetti. AA

 

Bu haber toplam 2987 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim