• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Süt için"

"Süt için"
Sağlık İl Müdürlüğü'nden tavsiye...

Adıyaman Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş, bireylerin sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında yeterli ve dengeli beslenmenin temel şartlar olduğunu belirtirken, vatandaşlara 'Süt İç, Sağlıklı Kal' tavsiyesinde bulundu.

Türkiye genelinde en çok tahıl ve tahıl ürünlerinin tüketildiğine dikkat çeken Taş, tüketimde ikinci sırada meyvenin yer aldığını söyledi. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmediğine dikkat çeken ve sütün her yaşta tüketilmesi gerektiğini söyleyen Taş, "Ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9' dur. Kişi başına yıllık içme sütü tüketimi ülkemizde sadece 24 litredir. Oysa bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Süt, insan organizması için gerekli pek çok besin öğesini bileşiminde hemen hemen yeterli ve dengeli bir şekilde içeren ve insan organizmasında yüzde 80 civarında kullanılan çok önemli bir besin maddesidir. Yaşamın başlangıcından itibaren, her yaş döneminde sağlıklı beslenmede çok önemli bir yere sahip olan sütün, içeriğindeki kalsiyumun, süt ve süt ürünleri olmadan alınması mümkün değildir" dedi.

Taş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Süt ve süt ürünlerinin kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı yirmili yaşlara kadar tüketilmesi, kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. Her yaş grubunun günde en az 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Günde bir bardak süt içen bir çocuk, protein ihtiyacının yüzde 35'ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52' sini, B12 vitamini ihtiyacının yüzde 98'ni karşılayabilmektedir. Çocuklarımızda beslenme bozukluğu hala önemsenecek düzeyde olduğu ülkemizde, bu denli değerli besin maddesinin tüketiminin artırılması ve özellikle hayatımız boyunca sahip olduğumuz alışkanlıkların edinildiği en önemli dönem olan çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılması çok önemlidir. Süt tüketimi sağlıklı bir toplum oluşturulmasının yanında osteoporoz gibi ülkemizde özellikle ileri yaş kadınlarda sıklıkla görülen ve tedavisi için bütçemizden önemli bir yer ayırdığımız önlenebilir kemik hastalıklarının görülme sıklığı ve sağlık harcamalarının azaltılmasına da çok önemli bir katkıdır. Sağlık Bakanlığı beslenme sorunlarının önlenmesi amacıyla ülke genelinde beslenme eğitiminin ağırlıklı olduğu özel programların uygulanması, bunların rutin hizmetlere entegre edilmesi ve toplumun bilinçlendirilerek bilgi düzeyinin arttırılması çalışmaları yapmaktadır. Bu amaçla, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bireylerin beslenme konusundaki duyarlılığını arttırmak ve bu konuda bir toplum bilinci oluşturmak amacıyla birçok çalışma yürütmektedir" diye sürdürdü.

Taş 2010 yılı içerisinde, 'Osteoporozdan Korunmak İçin, Sağlık İçin, Sağlıklı Süt İçin' konulu konferansların verileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim