• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

SUT ile branş farklılıkları giderilecek ama zam yok

SUT ile branş farklılıkları giderilecek ama zam yok
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile branşlar arası haksızlıkların giderileceğini belirten SGK, özel sektörün yüzde 30 fark ücreti oranını telafi etme yönünde zam yapılmayacağını açıkladı.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile branşlar arası haksızlıkların giderileceğini belirten SGK, özel sektörün yüzde 30 fark ücreti oranını telafi etme yönünde zam yapılmayacağını açıkladı.


Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonundan özel sektörün kaybını karşılayabileceği bir zam oranının çıkmayacağını söyledi. “Özellerin yüzde 30 oranında fark ücreti alarak kaybettiklerini iddia ettikleri parayı, hiçbir zaman zam yaparak karşılamak zorunda değiliz; vermeyeceğiz de” diye konuşan Türkoğlu, bazı fiyatların revize edilebileceğini ifade etti. Türkoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılacak değişikliklerde branşlar arası haksızlıkların giderileceğini, bunun dışında ciddi bir beklenti içinde olunmaması gerektiğini kaydetti.
Türk Toraks Derneği; Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sağlık ve ilaç sektörü temsilcilerinin katıldığı sempozyumda iki gün süreyle sağlık politikalarını tartıştı.
Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. A. Sait Septioğlu, sağlıkta insan gücü planlaması için yaptığı sunumda, “Biz personel planlayamıyoruz, mevcut personelimizi en ideal şekilde dağıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Afiliasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Septioğlu, çalışmanın Sağlık Bakanlığına arz edilmesine karşın henüz imza verilmediğini bildirdi.

Tanı-tedavi rehberleri hazırlanmalı
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası uygulamaları konusunda bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Sami Türkoğlu, kanunun 1 Ekimde yürürlüğe girecek kısmıyla, sağlıkta “yekparelik” sağlanacağını ifade etti.
Standart tanı-tedavi rehberleri olmadığını belirten Türkoğlu, rehberlerin hazırlanması yönünde acilen uzmanlık dernekleri ile yakın temasa geçilmesi gerektiğini vurguladı. Türkoğlu, sağlıkta kayıt dışı istihdamı sistemin “yumuşak karnı” olarak niteleyerek, sağlık harcamalarının yüzde 25’ini özel sektöre ait olduğunu belirti.

Fiyatlandırma Komisyonundan zam çıkmayacak
Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonundan çıkacak sonucun özel sektörün beklentisini karşılayıp karşılamayacağı yönündeki sorumuza Türkoğlu, “Özel sağlık sektörünün iddia ettiği üzere, kayıplarını karşılayacak bir zam oranı olmayacak. Özellerin yüzde 30 oranında fark ücreti alarak kaybettiklerini iddia ettikleri parayı, hiçbir zaman zam yaparak karşılamak zorunda değiliz; vermeyeceğiz de” diye konuştu. Türkoğlu şunları kaydetti:
“Vatandaştan alacağı katkı payının azalmasından kaynaklanan, kendilerinin öne sürdüğü mağduriyetlerini, devletin fiyatlarına zam yaparak karşılamamıza imkan ve ihtimal yok. Kendilerine de bu aynen söylendi. Fakat revize edilmesi gereken fiyatlar varsa tabi ki edilir. Ama özellerin, ‘Ben bronkoskopi ameliyatından eskiden 500 YTL fark alıyordum, şimdi sen bana 30 YTL aldırıyorsun. O zaman bronkoskopi fiyatına yüzde 200 zam yap’ önerisi de kabul edilmeyecek. Böyle bir şey olmayacak.”

SUT’ta branşlar arası haksızlıklar giderilecek
Türkoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile yapılacak değişikliklere ilişkin, “Danıştay’ın paket fiyatı bozma kararı vardı, yasa yürürlüğe girene kadar muhtemelen hizmet başı ödeme modeline dönmüş olabiliriz. Muazzam bir beklenti içinde olmaya gerek yok. Bizim SUT’ta yapmamız gereken branşlar arasındaki haksızları düzeltmek. Benim kendi branşımla ilgili (beyin cerrahisi) anormallikler var, bunları düzelteceğiz” diye konuştu.

“Hastaneler hasta sayısını arttıracak”
Yüzde 30’luk fark oranının yoksul kesime yaramadığını öne süren Türkoğlu şunları söyledi:
“Bir hastane, Acıbadem Hastanesi, Amerikan Hastanesi diyelim, bizimle sözleşmeyi feshetti. Bu hastaneye kim gidiyordu? Zengin olanlar. Ben mesela, hastalandığım zaman, genel müdür olmama rağmen Güven Hastanesine gitmiyorum, İbn-İ Sina’ya gidiyorum. Acıbadem, eskiden istediği kadar muayene ücreti alabiliyordu, 200 YTL alıyordu diyelim, şimdi bunu sınırladık. Acıbadem sistemden çıkmasaydı ne yapacaktı? Diyor ki, bir hastadan 230 YTL kazanıyordum. ‘hasta muayenesinde 20 dakikayı şart koşarım, psikiyatri olursa 1 saati şart koşarım’ diyor. 1000 YTL’yi beş dakikada çıkartıyordu. Şimdi 1000 YTL’yi 30 hastadan çıkartmak zorunda. Hastaneler ayakta kalabilmek için cirolarını tutturabilmek için hasta sayısını arttıracaktır. Bence fakir fukarayı mağdur etmeden, verebilecek durumda olanlar, vermek istiyorlarsa versinler.”

“Özel hastaneler için rekabet ideal”
“Bu sistemi kapatmasaydık, birileri aynı işlemi 9 bin, 8 bin 5 bin gibi, rekabetin getirdiği ölçüde yapacaktı” diye konuşan Türkoğlu, yüzde 30 sınırının büyük hastanelere yaradığını öne sürdü. Türoğlu şöyle konuştu:
“Fark sınırı, ağlamalarına rağmen, akredite hastanelere yaradı, zaten sözleşmelerini iptal ediyorlar. Zenginler SGK ile sözleşmeli hastanelerden hoşlanmıyorlar, kalabalık diyor, başka sorunlar öne sürüyor. Özel hastaneciliği kabul ediyorsak bunların rekabet içinde olması sistemin idealidir.”

Fatma Ergüzeloğlu /

Bu haber toplam 1795 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim