• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Süt ürünlerindeki büyük tehlike

Süt ürünlerindeki büyük tehlike
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve yüksek nem oranının, süt ve süt ürünlerinde önemli tehditler oluşturabileceği belirtildi. Bakın neler yapıyor...

Hekim Süt Endüstrisi ve Gıda Yapı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Sedat Murat Bayrak, normal şartlarda süt ve süt ürünlerinin ihtiva ettiği bakterilerin çoğunluğunun insan sağlığına faydalı olduğunu belirtti. Bayrak, bu ürünlerin soğutma ve hijyen şartlarında muhafaza edilmemesi halinde bozulabileceğine dikkat çekti.

Süt ürünlerindeki olumsuz değişimlerin önüne geçmek için ürünlerin, ambalajlarının üstünde belirtilen soğutma şartlarında ve hijyenik koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Bayrak,"Uygun soğutma sınırları (+2) , (+6) santigrat derece aralığıdır. Ancak, satış noktalarında ve nihai kullanıcılarda yapılan bazı gözlem ve incelemeler neticesinde, süt ürünleri açısından genellikle soğutma ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği görülmüştür." dedi.

Bazı satış noktalarının, enerji tasarrufu amacıyla, gerek içecek dolaplarının gerekse şarküteri ve sütlük dolaplarının akşamdan elektrik bağlantısını kesebilmekte veya gün içerisinde (+6) derecenin üzerinde çalıştırabildiğini dile getiren bayrak, "Benzer şekilde depodan dolaba veya dolaptan dolaba transferlerde ürünün ısınmasına dikkat etmeyebilmektedirler. Bu gibi durumlarda özellikle kolalı, meyve suyu gibi içeceklerin tamamı ısınıp soğumaya karşı sorun yaşamazken, tamamen doğal yapısı nedeniyle ayran ve yoğurt yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı, ısınıp tekrar soğumaya karşı tepkili ürünlerdir ve bozulmaktadırlar. Ayran ve yoğurt ürünlerinde yaşanan bu deformasyon tekrar soğutularak giderilemez. Diğer süt ürünleri içinde ayni şartlar geçerlidir." diye konuştu.

Bayrak, süt ürünlerindeki olumsuz muhafaza ve son kullanma tarihi aşımına dayalı bozulmaların, herkes tarafından kolayca tespit edilebileceğini vurguladı. Bayrak, şunları belirtti: "Isı değişikliklerine karşı bahsedilen hassasiyet süt ürünlerinin doğal ve sağlıklı oluşunun bir göstergesidir. Piyasada, son kullanma tarihi ve ısıya dayanıklılık açısından oldukça farklı ürünler bulunmakla birlikte, bunlar doğallıktan uzak ürünlerdir. Yoğurt ve ayran ürünlerinde en uzun dayanıklılık süresi (son kullanma tarihi), üretimden itibaren 15-16 gün, peynir ve tereyağı ürünlerinde ise 6 aydır. Bu sürelerden daha uzun dayanan ürünler mutlaka suni koruyucu katkı maddeleri ihtiva etmek zorundadır."

Tüketicilere son kullanma tarihi geçmemiş bozuk süt ürünleri ile karşılaşmaları halinde, konuyu üretici firmaya şikâyet olarak yansıtmalarını ve ürünü satın aldıkları noktanın muhafaza koşullarını sorgulamalarını isteyen Bayrak, Hekim Süt olarak bugüne kadar tüketicilere sundukları kaiteli, sağlıklı, leziz ve en önemlisi her türlü kalite ve gıda güvenliği belgesine sahip süt ürünleri 'Hekime Güvenin' sloganıyla geliştirerek vatandaşlara arz etmeye devam edeceklerini vurguladı.

CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2780 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim