• BIST 9524.59
  • Altın 2508.671
  • Dolar 32.5688
  • Euro 34.7249
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sütlü tatlılar sağlıklı ama riskli!

Sütlü tatlılar sağlıklı ama riskli!
Uzmanlar sıcak yaz mevsiminde terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için bol bol meyve, meyve suyu, ayran ve bitkisel çay tüketilmesi önerdi.

Yaz aylarında artan sıcağın insanların üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi veren Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, günlük su tüketiminin 1.5 litre olduğunu, Adana gibi sıcak ve nemli bölgelerde bu miktarın 2-2.5 litreye çıkartılması gerektiğini kaydetti. Özgök, "Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitkisel çaylar ve kompostolar tercih edilmeli. Eğer kişinin herhangi bir hastalığı yok ise enerji ihtiyacını mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılayabilir. Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan, terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek, kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalı" dedi.

ÖĞÜNLERE ÖZEN GÖSTERİLMELİ


Vücudun su kaybetmesi halinde, yeterli sıvı alınmadığında, böbrek ve tansiyon hastalıklarının daha sık görüldüğünü kaydeden Özgök, "Öğün atlatmamaya özen gösterilmeli, 3 ana öğün mutlaka tüketilmeli. Mümkünse ara öğünler de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir. Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine, fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmelidir. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından önemli" diye konuştu.

SÜTLÜ TATLILAR SAĞLIKLI AMA RİSKLİ


Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Özgök şu uyarılarda bulundu: "Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan, iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Son zamanlarda gıda zehirlenmeleri en sık aldığımız şikayetler arasında yer alan gıda zehirlenmelerine de ayrıca dikkat edilmeli. Açıkta satılan yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli. Hijyenik ortamda üretildiğinden ve muhafaza edildiğinden emin olmadığın gıdaları kesinlikle tercih etmeyin. Gıda zehirlenmelerinin daha sık görüldüğü, çocuklar, yaşlılar, gebe bayanlar ile çocuk emziren bayanların beslenmelerine ayrıca özen gösterilmeli. Alkol tüketenlerin idrar söktürücü özelliği nedeniyle daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi bozulabilir."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3512 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim