• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

'Sütte kanser tehlikesi' iddialarına ziraat odalarından itiraz geldi

'Sütte kanser tehlikesi' iddialarına ziraat odalarından itiraz geldi
Bursa Merkez Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, "Sütte kanser tehlikesi" iddialarıyla ilgili olarak, "Bizce buradaki asıl hedef, halk nezdinde kaos oluşturarak, insanları markalı ürünlere teşvik edip küçük işletmeleri ortadan kaldırmaktır" dedi.

Fırtına, yazılı açıklamasında, son zamanlarda gazete ve televizyonlarda konunun dışında olanların bile süt hakkında yorumlar yaptığını belirtti. Sütten vazgeçmeyi hiçbir bilim insanının düşünemeyeceğini vurgulayan Fırtına, bir bardak sütün (yaklaşık 200 gram) 9,5 gram şeker, 7 gram yağ, 7 gram protein ve 1,5 gram kalsiyum ile fosfor gibi mineraller içerdiğini kaydetti.

Fırtına, proteinin insan beslenmesinde "olmazsa olmazlardan" olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Protein; hücre yapımında, metabolizmanın düzenlenmesinde, kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesinde önemli rol oynamaktadır. Süt proteinleri esansiyel aminoasitler içerir. Yani insan tarafından sentezlenmeyip, mutlak dışarıdan alınması gerekmektedir. Süt yağı bünyesinde esansiyel doymamış yağ asitlerini içermektedir. Bu da beslenme fizyolojisi açısından süt yağını çok önemli kılmaktadır. Yapısında A, D, E, K, vitaminlerini barındıran süt, biyolojik açıdan da önem taşıyor. Süt şekeri laktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda yer alıyor. Kalsiyum açısından da son derece zengin olan süt, sadece çocukların değil, yetişkinlerin de tüketmesi gereken besin maddesi. Hal böyle iken süt hakkında beyan edilen olumsuz görüşler niyedir? 'Sütte kanser var' haberleri nedendir?"

Hayvanların hastalanmaları halinde, antibiyotik kullanımının son derce doğal olduğunu ifade eden Fırtına şunları kaydetti:

"Bazı üreticilerin antibiyotik kullanımı sırasında sütlerini sağıp satmış olması, aynı şekilde aflatoksin maddesine sebep olan küflü yemlerle hayvanını besleyip sütünü satan üreticilerin olması, yani bazı yanlışlar tüm süt üreticilerine mi mal edilmelidir? Bizce buradaki asıl hedef, halk nezdinde kaos oluşturup, insanları markalı ürünlere teşvik edip küçük işletmeleri ortadan kaldırmaktır. Oysa bilinen bir gerçektir ki sütün raf ömrünü uzatmak için yapılan pastörizasyon ve UHT ile bazı hastalık yapan bakterileri ortadan kaldırırken faydalı bakterileri de yok etmektedir. Sütün içindeki faydalı bakteriler hastalık yapmadığı gibi birçok hastalığı da önlemektedir. Sağlık uzmanları, pastörizasyon, UHT ve homojenizasyonun sütün mineral ve vitaminle zenginleşmesini engellediğini söylemektedir."

Fırtına, bugüne kadar sütün kanser vakalarında hiçbir zaman başrol oynamadığını ifade ederek, "Halkımızdan ricamız, hayati öneme sahip sütü tüketmekten çekinmeyin. Küçük işletmelerimizden aldığınız sütleri almaya devam edin. Bu, kaosa sebep olanlara en iyi cevaptır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim