• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sütten Ek Gıdalara Geçiş

Sütten Ek Gıdalara Geçiş
Bebeğinizi ek gıdalara geçişte nasıl beslemeniz gerekir biliyor musunuz? Sizin için uzmanımıza danıştık...

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Başkanı Pediatrik Endokrinoloji Uzman Dr. Neslihan Güngör'den bebek beslenmesi nasıl olmalıymış öğrendik.

Uzmanlar, bebeğinizde ek gıdalara 4-6 aydan sonra başlamanızı öneriyor. Anne sütünün üretilme hacmi 6. aydan sonra bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. Bu özellikle demir için geçerli. Dolayısıyla sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde 4-6 aydan itibaren başlanan ek gıdaların besleyici maddeler içermesi gerekir. Bazı annelerin zamanla anne sütü yetersiz gelmeye başlar.

Bu durumlarda bebeğe formüle mamalar verilir. Ek gıdalara geçerken adım adım başlayıp yavaş yavaş miktarı ve çeşitliliği artırmak gerekir. Bebeğin yardımsız yani desteksiz oturabilmesi, dille itme refleksinin azalması, Baş-boyun kontrolünün olması ek gıdalara geçilebileceğine işaret eder.

Tahıllar demir için iyi bir kaynak olup genellikle ilk başlanan ek gıda olması gerekir. Sebzeler ve meyveler tahılların ardından beslenmeye eklenir. Kısa süre sonra da et grubu ve en son da yumurta beslenme düzeninin içine girer. Her seferinde sadece tek bir yeni gıda eklenmesi gerekir. Yeni ek gıdalara başlamak için en az üç ya da dört gün beklenilmesi iyi olur. Bu süre, verilen herhangi yeni gıdaya karşı bir besin alerjisi gelişip gelişmediğini gözlemlemek açısından oldukça önemli!

Ek gıdalar evde hazırlanır veya hazır alınır. Hazır ek gıdalar değişik kıvam ve pütürlülük derecelerinde hazırlanmış olup bebek büyüdükçe daha pütürlü ve tanecikli gıdaları ayırt edebileceği için zamanla uygun çeşitler seçilir. Yumurta içeren besinleri bebeğe daha geç verin. Bu, özellikle ailede gıda veya diğer etkenlere karşı alerji öyküsü varsa önem kazanır.

Katı gıdalara başlanınca, bebekler anne sütü ya da formül mama alımını azaltır. Oysa ki süt, püre yapılmış et ve yumurta sarısı haricindeki tüm katı gıdalara göre kalori açısından daha zengin olur. Bu katı gıdalar, bebeğinizin ek gıdalar çizelgesinde daha ileriki aylarda yer alır.


motherandbaby

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3965 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim