• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Suyu güneşe koyan bayiye 13 bin TL ceza

Suyu güneşe koyan bayiye 13 bin TL ceza
Damacana su tahlillerinin 'kirli' çıkması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'te köklü değişikliğe hazırlanıyor.

Bayilerdeki damacana sularda güneşte uzun süre bekletildiği için bakteri oluştuğunu dikkate alan bakanlık, yönetmeliğe güneşten etkilenmeyecek kapalı alan mecburiyeti getiriyor. Ayrıca nakil araçlarında da aynı hassasiyetin gösterilmesi istenecek. Uygulamayı gerçekleştirmeyen bayilere ruhsat iptali ve 13 bin liraya kadar para cezası verilecek. Daha önce bayilerle ilgili sorumluluğu bulunmayan üretici firmalar da bu dönemde doğrudan sorumlu olacak. Firma, su verdiği bayinin bu şartları yerine getirip getirmediğini kontrol edecek. Türkiye'de damacanaların güneşten korunmasıyla alakalı şu ana kadar İstanbul'la birlikte birkaç ilin 'hıfzıssıhha kurullarının' aldığı bazı kararlar dışında ciddi bir düzenleme yok. İstanbul'da alınan karara göre bu şekilde satış yapılan yerlere Kabahatler Kanunu'na göre sadece 70 lira civarı ceza kesiliyor. Çoğu kez bu yerlerle ilgili işlemler, şikâyet üzerine yapıldığı için ceza yetersiz kalıyor.

Mevcut yönetmelikte damacana sularının satış yerleri ile ilgili sadece "Piyasaya arz edilen suların tüp, otogaz, petrol ve petrol ürünleri ile bir arada dağıtımı ve satışı yapılamaz." ifadeleri yer alıyor. Direkt güneş altında kalan damacanalar gün içinde genleşiyor. Bu genleşme ile özellikle kapak kısmında içeriye zararlı maddelerin girişi gerçekleşiyor. Ayrıca güneşte bekleyen damacanalarda büyük bir hızla mikroorganizma üreyebiliyor. Türkiye'de yaklaşık 3 milyona yakın damacana bulunduğu tahmin ediliyor. Yeni yönetmelikte, damacanaların üreticiden tüketiciye kadar geçireceği süreç, çiple takip edilecek. Çipte, suyun üretim tarihi, kaç kez dolum yapıldığı, üretici firma gibi bilgiler yer alacak. Takibi vatandaş da gerçekleştirebilecek. Ayrıca dolum tesislerinde etkin yıkama, durulama ve dezenfeksiyon yapabilen su dolum makinelerinin kullanılması için önlem alınacak. Su Takip Programı'nın hazırlık aşamaları hızlandırılacak ve firmalara ait laboratuvar verileri dahil her türlü veri anlık izlenebilecek. Damacana kullanım süresi ve dolum sayısına kısıtlama getirilecek. Yönetmelikle ilgili düzenlemeler Ankara'da yapılacak çalıştayın ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sunulacak.

4 firmaya yeniden üretim izni verildi

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, üretimini durdurduğu 5 su firması hakkında ikinci bir işlem yaptı. Firmalar, tesislerinde gerekli düzenlemeleri yaptıkları gerekçesiyle numune çalışmasının yenilenmesini talep etti. İstanbul Zeytinburnu Halk Sağlığı Laboratuvarı yeni numune analiz sonuçlarına göre Alps Su, Erpınar, Kervansaray ve Yalı Su üretim izni alırken, Buzada markası faaliyetten men edildi. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Basın Bürosu, Buzada ile ilgili olarak, "Söz konusu marka tüm üretim sürecini gözden geçirerek müdürlüğümüze başvurması halinde, yeni analizler yapılarak üretime devam edip etmeyeceği yönetmelik çerçevesinde tekrar değerlendirilecektir." açıklamasında bulundu.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim