• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Suyu kaynatmak mineralini bozar!

Suyu kaynatmak mineralini bozar!
Bazı marka damacana sularının sağlıksız olduğu yönündeki haberler temiz su tüketiminin önemini hatırlattı. Prof. Dr. Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında ...

Bazı marka damacana sularının sağlıksız olduğu yönündeki haberler temiz su tüketiminin önemini hatırlattı. Prof. Dr. Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle; sağlıklı su içmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
En sağlıklı su hangisi?
Bir su paketlenip tüketime sunuluyorsa, sağlıklı olmak zorundadır. En ideali camdır ama polikarbon ve pet de kullanım ve taşıma kolaylığı sağlar. Suyu evimizde de damacanadan cam şişeye boşaltarak kullanmalıyız. Pet şişeyi açtığımızda ise o gün tüketmeliyiz, hiçbir şekilde güneşte bırakmamalıyız.
Suyun kaynağı mı sağlıksız yoksa damacanalar mı?
Maden suları ve kaynak sular zaten yeraltında temiz olmak durumundadır. Bunun uluslararası kritelerleri var. Türkiye'deki düzenlemeler bu kriterlere uygun. Paketlenme, şişelenme ve depolanma dönemlerinde bu temizliklerin korunması gerekir.

STANDARTLARA UYGUN
Damacana suları hakkında pek çok haber çıkıyor. Alınan örneklerde lağıma bile rastlandığı iddia edildi. Ne düşünüyorsunuz?
Bir suyun mikrobiyolojik açıdan temiz olması için; şişelendikten sonra ilk 12 saat içinde de temiz çıkması gerekir. Siz altı ay sonra piyasadan bir numuneyi alıp ölçerseniz; bu, o firmanın suyunun kalitesiz olduğunu göstermez. Altı ay içerisinde o suyun başına ne geldiğini gösterir.

Damacana suyu içmek hastalıklara sebep olabilir mi?
Türkiye'de damacana suyundan kayda geçmiş bilinen bir salgın yok! Bu suların uluslararası standartları var ve bu standartlar ülkemizde de geçerli.
Siz musluk suyu içiyor musunuz?
Hayır, içmiyorum. Arıtma cihazları her derde deva gibi pazarlanıyor ama doğru değil. Arıtma cihazlarının bakımı yapılmazsa, mikrop yuvasına dönebilir. Aslında Türkiye'nin arıtma cihazlarına ihtiyacı yok!

ŞEHİR SUYU TEMİZ OLMALI
Damacana suyunu içmeden önce kaynatmak sağlıklı mıdır?
Damacana suyunu alıp kaynatmak son derece anlamsızdır. Ayrıca şöyle bir dezavantajı var; kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöküyor ve su mineralli yapısını kaybediyor.

Siz suyunuzu nereden satın alıyorsunuz peki?
Ben dışarıdayken pet şişelerden, evdeyken damacanadan su içiyorum. Makarna pişirirken nasıl en iyi markadan alıyorsanız, su da öyle olmalı. Hatta bu çok daha önemli. Eğer bir marka, damacana üretiyorsa; tüm yasal süreçlerden ve Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünden geçmiş demektir. Bir kere buna güvenmek zorundayız. Merdiven altı üretim sahtekarlığa girer. Öte yandan tüm gelişmiş toplumlarda her insanın kolayca ulaşabileceği şehir suyu sağlıklı olmak zorundadır. Şehir suyunu sağlıklı şekilde insanlara ulaştırmak da belediyenin görevi olmalıdır.

Yazın ne kadar su içiyorsunuz?
Günde 4.5 litre sıvı tüketiyorum. Bunun 1.5 litresi maden suyu, 1.5 litresi ise doğal kaynak suyu. Meşrubat türü şeyler tüketmiyorum. Sabah kalkar kalkmaz yarım litre maden suyu içerim. Mideyi tok tutar, sindirimi destekler. Ayran-maden suyu, meyve suyu-maden suyu karışımı ve 1 litre de çay içiyorum. Şalgam suyu da tüketiyorum.

SERİNLEMEK İçin ILIK İÇİN!
Yetişkin birinin toplam ağırlığının yüzde 70'i sudur. Terle ve nefesle kaybedilen suyu da eklersek, günde en az 2 litre su kaybederiz. Bunun yarım litresi, günlük besinlerle de alınabilir. En az bir 1.5 litre su içmemiz şarttır.

ZAYIFLATMAZ
Zayıflama programlarında "Bol su için" mesajları yer alıyor. Ben buna karşıyım. Su içmek zayıflatmaz ama sağlıklı yaşama nedenidir.
Midenin ısısı 38 derecedir. Sıcaklarda serinlemek için buzlu su içildiğinde, midenin ısısı yükselir ve bu bir süre sonra size terleme olarak geri döner. En doğrusu ılık sudur.
Sıcaklardan bunaldıysanız; ilk gördüğünüz soğuk suya sarılmak yerine vücudun uç bölgelerine su dökün. Bu su da ılık olmalıdır.

GÜNDE EN AZ BİR LİTRE MADEN SUYU TÜKETİN
Türkiye'ye maden suları ilk geldiğinde yani 80 sene önce; Amerikan menşei olduğu için 'soda' diye adlandırılmış. Soda, yapay bir Amerikan içeceğidir. Çeşme suyuna bikarbonat atılarak yapılan bir çeşit sudur. Türkiye'de de soda var ama maden sularının çoğuna biz yanlışlıkla "Soda" diyebiliyoruz. Maden suyu son derece yararlıdır ama soda o kadar yararlı değildir. Benim önerim; günde 2 litre sıvı tüketecekseniz, bunun 1 litresi maden suyu olsun.

HER YAŞTA TÜKETİLİR
Maden suyu bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta içilebilir. Bebeklerde anne sütü, vazgeçilmez bir besin ve sıvı kaynağıdır. Bunun yanında ek beslenmeye geçildiğinde, mamalar maden suyuyla hazırlanırsa ideal olacaktır. Spordan önce ve sonra içilen maden suyu, vücudun su kaybını önler. Özellikle çalışan kişilere, güne maden suyuyla başlamalarını tavsiye ederim. Böylece daha dinç ve enerjik olabilirler.


Esra Tüzün
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim