• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Tabelalarda alkol reklamına geçit yok

Tabelalarda alkol reklamına geçit yok
TAPDK yönetmeliğine göre, alkollü içki satışı yapılan işletmelerde işyerlerinin içinde veya dışında reklam ve tanıtım içeren her türlü tabela 11 Haziran itibarıyla kaldırılacak.

ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Alkol reklamlarının bulunduğu tabelaların değişimleri için tanınan 1 yıllık süre yarın sona erecek. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yönetmeliğine göre, alkollü içki satışı yapılan işletmelerde işyerlerinin içinde veya dışında reklam ve tanıtım içeren her türlü tabela 11 Haziran itibarıyla kaldırılacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, özellikle çocukları ve gençleri alkol alışkanlığından korumak amacıyla uygulanan söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Alkolün yaygınlaşmasında en önemli etkenin kolay ulaşılabilirliği olduğunu vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

"Başta Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Alkol Politikaları Birliği olmak üzere, halk sağlığı menfaatine çalışan uluslararası kuruluşlar, alkolün ulaşılabilirliğini kısıtlamak prensibiyle hareket etmektedir. ABD ve Avrupa'da alkol konusundaki düzenlemeler çok daha ciddi niteliktedir. Örneğin, İsveç'te Cumartesi 15.00 itibarıyla başlayan alkol satış yasağı Pazartesi sabahına kadar sürüyor. Alkolün en çok tüketildiği pazar günleri satış yapılamıyor. ABD'de alkol satın almak için en az 21 yaşında olmak gerekiyor. Türkiye'de alkol konusundaki düzenlemeler henüz bu düzeyde değil."

Karaman, düzenlemenin mahalle aralarında, caddelerde, alışveriş merkezlerinde erken yaşta yoğun alkol reklamı ve promosyonuna maruz kalan çocuklar ile gençler için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Fransa, İsveç, Norveç, ABD, Danimarka, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara paralel nitelikteki düzenlemenin sonuna kadar arkasında olduklarını ifade eden Karaman, "yetmez ama evet diyoruz" dedi.

Cezalar 5 ile bin lira arasında değişiyor

TAPDK yönetmeliğindeki düzenlenmeyle, 11 Haziran 2013'te alkollü içki satışı yapılan işletmelerde işyerlerinin içinde veya dışında reklam ve tanıtım içeren her türlü tabelanın kaldırılması için bir yıl süre verilmişti.

Söz konusu sürenin yarın sona ermesiyle, içki reklamı içeren tabelalarını değiştirmeyen işletmelere 5 bin 196 lira ile 207 bin 860 lira arasında değişen idari para cezaları verilecek.

Bu haber toplam 2341 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim