• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Tabip odası iş bırakmayı destekliyor!

Tabip odası iş bırakmayı destekliyor!
Samsun Tabip Odası Ve Aile Hekimleri Derneği aile hekimlerine getirilen nöbet uygulaması ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Adına Aile hekimliği denilen uygulama, aslında eski sağlık ocağı sisteminin, hastaların hekimlere paylaştırılması ve sistemin otomasyona geçişinden başka bir şey değildi. Başlangıçta, pratisyen hekimlere şahsiyet ve gelir artışı sağlar gibi görünen uygulama, getirdiği iş yüküyle, aile hekimlerinin statüsünün ne olduğunun belirlenememesiyle, gelirlerin gözünün üstünde kaşın var yaklaşımıyla kesilerek azaltılmasıyla aile hekimlerini de mutsuz etti. Halbuki, aile hekimliğindeki övünülen başarı, bizzat bu işi uygulayan aile hekimlerinindir.

Aile Hekimleri, Görev kargaşası yaşamaktan, ceza puanları hesabı yapmaktan, angaryalarla uğraşmaktan hastalarını dinleyemez, hastalarına gereği kadar zaman ayıramaz hale gelmiştir.

Gelecek kaygısı yaşamaktan, özlük haklarının gerilemesinden, iş güvencesinden mahrum bırakılmaktan, iş yükünden ve alanları olmadığı halde yüklenen gereksiz işlerden dolayı aile hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarımız tükenmişliğe doğru gidiyor .

Aile hekimleri gelecek kaygısı yaşayan, moral olarak bitmiş ve iş yoğunluğundan, her gün işlerine eklenen yeni ve garip uygulamalardan bıkmış, bitkin birer sağlık çalışanı durumuna getirildi.

Sağlık Bakanlığı acil servislerde ne yapacağını bilemez duruma gelmiştir. Acil servislerde gereksiz yoğunluk yaşanmaktadır ve bunun çözülmesi gerekmektedir. Yılda 90 milyon acil servis başvurusu olmaktadır. Bu rakamlarla dünya birincisiyiz. Ortaya çıkan sorunlara geçici ve uygun olmayan çözümler bulunmakta dolayısıyla hiçbir sorun kökten çözülememektedir.

Aklın tutulduğu noktadayız. Sağlık Bakanlığının Tüm sağlık alanında ve şu anda gündemimiz olan Aile Hekimliği Uygulamasında yapmaya çalıştıkları sistemi baltalamaktan ve bitirmekten öteye gidemez. Sağlık Bakanlığı bu uygulamada ısrar ettiği takdirde, birinci basamak hizmetlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde oluşacak olan aksaklıklardan sorumlu olacaktır. Aile hekimlerinin, hastanelerin acil servislerinde nöbet tutmaları aile hekimliğinin işleyiş mantığına aykırıdır. Nöbet sonrası nöbet izninde olan aile hekiminden hastası nasıl hizmet alacaktır. BU NEDENLERDEN DOLAYI..

Samsun Tabip Odası ve Samsun Aile Hekimleri Derneği olarak Aile hekimlerinin 04.12.2013 tarihinde bir gün iş bırakma eylemini destekliyoruz.

Yrd.Doç.Dr.Mithat GÜNAYDIN
Samsun Tabip Odası Başkanı

Dr. Şevki GÜLAY
Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2379 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim