• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Tam gün yasasından sonra askeri doktor maaşları

Tam gün yasasından sonra askeri doktor maaşları
Doktorların çalışma şartlarını düzenleyen Tam Gün Yasası, Meclis Sağlık Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Doktorların çalışma şartlarını düzenleyen Tam Gün Yasası, Meclis Sağlık Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Doktorların çalışma şartlarını düzenleyen Tam Gün Yasası, Meclis Sağlık Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Sektörde tedirginliğe yol açan kanun, öngördüğü yüksek maaş artışı ve makul nöbet ücretleriyle hekimlerin yüzünü güldürecek. Düzenleme, bilhassa döner sermaye gelirinden mahrum olan askerî doktorları memnun edecek.
Bir hekim, maaşıyla birlikte geliri 7-8 bin lirayı bulurken, askerî doktorlar yalnızca 2 bin lira civarında maaşla yetinmek zorunda kalıyor. Yasayla birlikte verileceği vaadedilen “sağlık tazminatı” sayesinde maaşından başka geliri olmayan askerî doktorlara da 1000 – 2000 tl arasında değişen bir artış yapılmış olacak.

Bilindiği gibi askerî doktorlar döner sermaye gelirinden mahrum durumda. Dolayısıyla maaşları  kadar gelir elde edebiliyorlar. Bir çok askeri hekim “güvenlik nedeniyle” görev yerlerinde ayrıca bir muayenehane veya özel sektörde çalışma imkanı da bulamıyorlar. Sadece maaşları olan ortalama 2000 tl ile geçinmek durumda kalan askerî hekimler için bu “tam gün yasası” bir umut ışığı!

Denildiği gibi 2000-6000 TL civarı değil belki 1000-2000 TL tanzimat

Tam gün yasası olarak bilinen “ÜNİVERSİTE VE SAĞLIK PERSONELİNİN TAM GÜN ÇALIŞMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI“nın 12nci maddesi ile 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 17 nci maddesinin (C) fıkrasından sonra gelmek üzere ayrıca bir fıkra eklenmiştir.
Bu maddeye göre Türk Silâhlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan tabiplere Orgeneral aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda “sağlık hizmetleri tazminatı” ayrıca ödenmesine karar verilmiştir. Bununla beraber askerî doktorların maaşları içinde halen almakta oldukları tazminatlar da “Sağlık hizmetleri tazminatından yararlanan personele, bu maddenin (C) fıkrası ile 17/11/1983 tarihli ve 2957 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi, 10/6/1985 tarihli ve 3225 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ve 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi hükümlerine göre ödeme yapılmaz.” ifadesiyle geri alınmıştır.

Peki nasıl hesap ediliyor?

Temmuz 2009 maaş katsayılarına göre en yüksek devlet memuru aylığı: 531.24 TL (Yasanın meclis tarafından kabul edilmesinden 6 ay sonra geçerli olacak oran esas alınacaktır. Bu bilgi fikir vermesi amacıyla yazılmıştır.)
Bu miktar aşağıda rütbelerine göre belirtilen oranla çarpılarak maaşlara eklenecek.

Kesintiye gidicek tazminatlar:

  • 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 17 nci maddesinin (C) fıkrası,

    ek 17nci madde C) Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı merkez karargahlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan memurlara; anılan Kanuna tabi en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 35\'ini geçmemek üzere aylık derecelerine, görev ünvanlarına, görev yeri ve özelliklerine, öğrenim durumlarına, çalışma şartlarının zorluğuna göre Milli Savunma Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine belirlenecek miktar, oran, esas ve usuller dairesinde ek özel hizmet tazminatı ödenebilir.
    Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli (istisnai memur) olarak gösterilen görev yerlerine atanan, yüksekokul mezunu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlara ise en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 80\'ini geçmemek üzere yukarıdaki fıkrada belirlenen usul ve esaslar dahilinde ek özel hizmet tazminatı ödenebilir. Ancak bu fıkraya göre ek özel hizmet tazminatı alacakların toplamı 100 kişiyi geçemez ve bu fıkradan yararlananlara yukarıdaki fıkraya göre ayrıca ek özel hizmet tazminatı ödenmez.
    657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Zam ve Tazminatlar” başlıklı ek maddesine göre “Adalet Hizmetleri Tazminatı” alan personelden, yukarıdaki fıkralar kapsamında bulunanlara ödenecek ek özel hizmet tazminatı, bu fıkralarda belirlenen tavan oranlarının yarısını geçemez.

  • 17/11/1983 tarihli ve 2957 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi,

    Madde 6 – Döner sermaye işlerinde ek görevle görevlendirilen subay ve astsubaylara, Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Yönetim Kurulunca 50 – 250 arasında, tespit edilecek gösterge rakamının her yıl bütçe kanunlarında gösterilen aylık katsayısı ile çarpılmasından elde edilecek miktar, aylık ek görev ücreti olarak ödenir.

  • 10/6/1985 tarihli ve 3225 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi,

    Madde 14 – Döner sermaye işlerini yürütmek için tertiplenecek kadrolara ait hizmetler, Kurum görevlilerine Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarındaki subay ve astsubaylarla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele ek görev olarak verildiği takdirde, döner sermaye gelirlerinden ödenmek üzere kendilerine her yıl Bütçe Kanunlarında gösterilen maaşlara ait katsayının,taban olarak belirlenen 1000,tavan olarak belirlenen 2000 rakamı ile çarpılmasından elde edilecek tutar arasında, Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda ek görev ücreti ödenebilir.

  • 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi

    MADDE 3 (1) Bu Karar uyarınca personele yapılacak ek ödeme, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dâhil) ekli “Ek Ödeme Cetveli”nde yer alan oranların uygulanması suretiyle hesaplanır.

Örnek Maaş Hesaplamaları:

(fikir vermesi maksadıyla güncel gösterge ve oranlarla hesaplanmıştır. Yasanın çıktığı tarihte maaş miktarı burada hesaplananla birebir tutmayacaktır.)

Pratisyen Tabib Üsteğmen maaş hesabı:

Orgeneral aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarı: 531,24 TL
Pratisyen Tabib Üsteğmen sağlık tazminat oranı: % 280
Tahmini sağlık tazminatı: 1487,47 TL
375 sayılı kararnameye göre kesilecek ek ödeme: 292,18 TL
% 0,06 Damga vergisi: 7,17 TL

Ele geçecek net para: Maaş+ 1195,29 TL


saglikdanisma.net

Bu haber toplam 7506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim