• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Tam günde değişecekler değişmeyecekler

Tam günde değişecekler değişmeyecekler
Tam Gün Yasası’nda yeni bakan da geri adım atmayacak, ancak haklı bulunan bazı tepkilerin gereği yerine getirilecek... Şükrü KÜÇÜKŞAHİN'in yazısı..

Pazartesi günkü "Didem’i ayağa kaldıranlar" başlıklı yazıma çok sayıdaki doktorun yanı sıra Sağlık Bakanlığı yönetiminden olumlu yankı geldi. Öncelikle, Didem’in sağlık durumunun çok iyiye gittiğini söyleyelim. Yarınki göz ameliyatında doktorları yine çok titiz çalışma yapacak.

İlk hedef gözü yerinde korumak, sonra ışığı fark edebilmek, umut da yüksek. 
Sağlık çalışanlarıyla ilgili haberlere geçince, bir yandan, “İyi haberler var” diyeceğim, diğer yandan “Beklentiyi yüksek tutmayın” uyarısı yapacağım.

STÖ’LERE KUŞKULU BAKIŞ

Yeni bakan Mehmet Müezzinoğlu, selefi Recep Akdağ’ın başlattığı Sağlık Çalışanı Hakları ve Güvenliği birimini daha etkin kılarak korumak niyetinde.

Örneğin dün Denizli'de, Dr. Soner Er’e yönelik saldırının ardından, sadece İçişleri Bakanlığı değil, Dr. Er’in annesi olay yerinde olduğu için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da harekete geçirildi.

'Beyaz Kod' uygulamasıyla ilgili yakınmalar gözden geçirilip, şiddet gören sağlık çalışanına hukuki her desteğin en kısa sürede verilmesi hedeflenecek.

Sağlık çalışanları hakkındaki şikâyetler, işleme konulmadan önce titiz bir ayrıştırmaya tabi tutulacak, imzasız mektup ve sahte adresli mail’ler elenecek.

Şiddet konusunda Müezzinoğlu’na şu uyarıyı da yapmak isteriz:

Sağlık çalışanları, hasta haklarıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin bakanlıkla ilişkisini kuşkulu buluyor, o örgütlerin sert eleştirilerini sadece sağlık çalışanlarına yöneltip bakanlık yönetimine tek laf etmemesine dikkat çekiyorlar.

Doktorların, “Siyasiler, halkı bize karşı kışkırtma ile eleştiri arasında denge kuramıyor” görüşü de yerinde duruyor.

‘ELİT'E İADE-İ İTİBAR

Sağlık çalışanlarının gelirinin tümü emeklilik maaşına esas tutulmuyor.

Bakanlık bu önemli sorunun farkında ve bir arayış içinde, taban aylığını yükselten bir formül üretme olasılığı epey güçlü. 

Böylece, performans ve döner sermaye gelirinin tümü, emeklilik primine esas yapılmasa dahi, mevcut uygulamadaki üst sınıra ulaşmanın yolu açılacak.

Tam Gün Yasası’nda yeni bakan da geri adım atmayacak, ancak haklı bulunan bazı tepkilerin gereği yerine getirilecek. 

Bu anlamda en önemli düzenleme, dün "elit" diye eleştirilip dışlanan doktorların hastanelere yeniden dönüşünü sağlamak için yapılacak.

Hani, 'elit' sözcüğüne artık olumlu anlam yüklenecek, o doktorlara bir nevi iade-i itibarda bulunulacak, dense yeridir. 

Çünkü görüldü ki, tıpta 'elit' sözcüğü, hem el becerisi hem de bilgi birikimi bakımından, özel yetenek sahibi olmak anlamına geliyor.

Mesleki ilerlemenin temeli görülen o 'elitleri' hastanelerden uzaklaştırmak, hastanın doktor seçme hakkına büyük bir darbe anlamına geldiği de açık. 

E-reçete uygulamasında değişiklik beklenmiyor, ancak doktorların sistemle ilgili uyarıları daha çok dikkate alınacak gibi.

Örneğin, ilaç yazımı için mevcut durumda, sisteme tanıdan girmek şart, oysa bazı hastalıklarda tanı belirtmeden başka bir ilacı yazmak gerekebiliyor.

Doktorları davalardan korumak için bu konuda da çalışma yapılacak.

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4371 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim