• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

‘Tam gün’de iptal kararı çok tartışılacak

‘Tam gün’de iptal kararı çok tartışılacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Tam Gün Yasası’yla ilgili kısmi iptal kararının ardından yasanın iptali için mahkemeye başvuran CHP’ye ateş püskürdü.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Tam Gün Yasası’yla ilgili kısmi iptal kararının ardından yasanın iptali için mahkemeye başvuran CHP’ye ateş püskürdü.

“CHP bugün muayenehanesi olan 4 bin 500 tuzu kuru doktorun yanında duruyor. Vatandaşın burada ne çile çektiğinin CHP için belli ki hiçbir kıymeti yok” diyen Akdağ, kısmi iptalin Sağlık Bakanlığı’ndaki doktorları kapsamadığını söyledi, aksine hareket edenlerin ‘çok ciddi zarar görebileceği’ uyarısında bulundu.

CNN Türk’e konuşan Akdağ, Anasa Mahkemesi’nin kararını değerlendirirken 21 maddeli Tam Gün Yasası’nda vatandaşı ilgilendiren üç hüküm bulunduğuna dikkati çekti:

“Birincisi, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki doktorların muayenehane çalıştırmamasıydı, bu gerçekleşti. İptallerden sonra da bu yine gerçekleşmiş durumda. İkincisi, üniversite hastanelerinde çalışan öğretim üyelerinin öğleden sonra özel muayene, özel ameliyat adı altında vatandaşlardan hoca parası alarak onların işini görme durumuydu, bu da ortadan kalktı. Eski sistemden kalan ise üniversite öğretim üyelerinin muayenehane açmaları. O da öğleden sonra olabiliyordu, şimdi akşam mesai bitiminden sonra olabilecek. Yasayla yüzde 100’lük bir iyileştirme tasarlamıştık, bu iptallerden sonra yüzde 80’lik bir iyileştirmeye düştü.”

Hekimlerin yüzde 12’si

“Türk Tabipleri Birliği’nin kamu hastanelerindeki hekimler için de aynı yola başvuracağı”
açıklamasının hatırlatılması üzerine de Akdağ, “Hukuk yolunu devam ettirecektir, ama Türk vatandaşlar birliği ne diyor ona bakmak lazım” dedi.

Türkiye’de 26 bini Sağlık Bakanlığında, 9 bini de üniversite hastanelerinde olmak üzere kamuda 35 bin hekimin bulunduğunu, bunlardan 4 bin 500’ünün muayenehanesi olduğunu, bunların da toplamın yüzde 12’sini oluşturduğunu anlatan Akdağ, “Bütün gürültüyü CHP ve TTB bu yüzde 12’inin üzerinde koparıyor” dedi.

‘Tuzu kuru, ben çok fazla para kazanacağım arzusunda’ olan bir hekim grubu bulunduğunu, diğer hekimlerin sesinin çıkmadığını kaydeden Akdağ, vatandaşın sesini duyurmak zorunda olduklarına işaret etti. CHP bugün muayenehanesi olan 4 bin 500 tuzu kuru doktorun yanında durduğunu savunan Akdağ, şöyle devam etti:

“Vatandaşın burada ne çile çektiğinin ana muhalefet partisi CHP için belli ki hiçbir kıymeti yok. CHP içinde hiç bir milletvekili yok mudur, halkın hukukunu koruyacak çok merak ediyorum. Bunlar yarın halkın karşısına çıkıp oy istemeyecekler mi?”

‘Doktorlara muayenehane müjdesi’ şeklindeki başlıkları eleştiren Akdağ, “Peki doktora muayenehane müjdesi de, vatandaşa muayenehane çilesi mi? Anayasa Mahkemesi’nin aldığı son karar, aslında ‘Üniversitede çalışan öğretim üyeleri açısından, üniversite hastanelerinde vatandaşa muayenehane çilesine devam kararı verildi’ diye atılmalıdır” dedi. Akdağ kamuda çalışan doktorları da şöyle uyardı:

“TTB’nin teşvik ya da provoke ettiği gibi hekimlerimizi, ‘gidin muayenehane açın, sonra mahkemeye verirsiniz’... Bu arada o hekimlerimiz çok ciddi zarar görürler. Kendileri idari cezalar alacaklardır, memuriyetten çıkarılmaya kadar bu iş gidebilecektir. O bakımdan bütün hekimlerimizi ben buradan dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum, bu çeşit provokasyonlara aman kanmasınlar, hukuk neyse o yerine getirilir. Üniversiteler açısından bunun açık tutulmasına bir şey diyemiyoruz. Tamam Anayasa Mahkemesi böyle bir karar verdi, bana göre yanlış, ama yapabileceğim şey hukuka uymaktır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nda çalışan meslektaşlarım da hukuka uyacaklardır.”

Kılıçdaroğlu: Destekleriz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün Yasası’na kısmi iptal kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerini dikkate alarak, yeni bir düzenleme getirirlerse, Tam Gün’e destek veririz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3289 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim