• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 19 °C

Tam Gün'e 'izin'li ayar, 'konsültanlık' izniyle tedavi

Tam Gün'e 'izin'li ayar, 'konsültanlık' izniyle tedavi
Tam Gün nedeniyle üniversitelerden ayrılan hocalar 'acil' durumlarda 'konsültanlık' izniyle tedavide yer alacak, ameliyat yapacak

Tam Gün Yasası’nın devreye girmesiyle, hekimlere kamu, üniversite veya özel muayenehaneden birinde çalışma tercihi yaptıran bakanlık, acil durum gerektiren vakalar için, ‘konsültanlık (danışmanlık) iznini’ devreye soktu. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Prof. Dr. İrfan Şencan, Radikal’e yaptığı açıklamada, Tam Gün’le ilgili Kanun Hükmündeki Kararname’nin birebir uygulandığına dikkat çekti.

Üç kriter aranıyor
Acil durumlarda alınacak ‘konsültanlık hizmetinin’ yeni bir şey olmadığını söyleyen Şencan, “Tam Gün Yasası’ndan sonra muayenehanede hizmeti tercih eden hekimler, kamu, üniversite ve özel hastanelerde acil durumdaki vakalar için, hastanın tedavisini sürdüren doktorunun daveti ve bakanlıktan gelen ‘konsültanlık izniyle’, danışmanlık vererek hastanın tedavi ve ameliyatını yapabileceğini” söyledi. Bakanlık, gerekli izin için ‘acil durum, hastanın başka hastaneye sevkinin risk içermesi ve standart tedaviyi yapan hekimin gerekli görmesi’nden oluşan üç kriter belirledi. Prof. Şencan, uygulamayı şöyle anlattı: “Tam Gün süreci başladığından bu yana yaygın bir hasta mağduriyeti bulunmuyor. Bu durumu bakanlık olarak yakından takip ediyoruz. Ancak bazen hastanın kamu hastanesinde olağan tedavisini gerçekleştiren müdahil doktoru, çözemeyeceği zorlu bir durumla karşılaştığında ya da hastanın başka bir hastaneye sevkinin ölüm riski taşıması, bazen de acil durumlarda, hasta için Tam Gün’ün içinde başından beri yer alan ‘konsültanlık müessesesi’ni yani danışmanlığı devreye sokabiliyoruz. Bu durum zaten Tam Gün için çıkan KHK içinde de yer alıyordu.”

15 hastada uygulandı
Sağlık Bakanlığı, hastanın takibini yapan doktorun onayı ile konsültanlık izin yazısını hazırlıyor. Böylece muayenehanesinde hizmet veren hocalar, kamu, üniversite ve özel hastaneye davet edilerek gerekli tedaviler ve ameliyatları yapabiliyor. Ancak karşılığında ücret alması söz konusu değil. Prof. Şencan, “Konsültanlık izin yazısı sayesinde, danışmanlık veren hocalarımız, işlemi izinli ve kayıt altında yaptıkları için, hukuki tereddütleri de giderilmiş oluyor. Şimdiye dek 15 kadar hasta için konsültanlık müessesesini kullandık. Konsültanlığın Tam Gün içinde yaygınlaşmasını istiyoruz. Zaten vardı. Kullanmamızda da hiçbir mahsur yok” dedi.

Bir gecede çıkan KHK’larla olmaz
İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu: Ama uygulama her ihtiyacı olan hasta için eşitliği garanti altına almıyor. Hangi hasta, hangi hastalıklar tabi tutulacak ve kesin kriterler ne? Bakanlık üç kriterden bahsediyor. Ama bu kriterler, herkese eşit uygulanabilirse doğru olur. Bu durum gösteriyor ki bir gecede çıkarılan KHK’larla sağlıklı olmuyor.

Bakanlık kesin kriter getirmeli
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat: Tam Gün’ün içinde konsültanlığın olması özel hastanelerdeki sorunu çözmüyor. Özel hastaneler olarak, devlet ve üniversite hastanelerindeki hocalardan alınacak konsültasyonun karşılığında şartların ve ücret tanımının bakanlık tarafından yapılması şart.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim