• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası en çok yoksulları, yaşlıları ve kronik hastaları vuracak

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası en çok yoksulları, yaşlıları ve kronik hastaları vuracak
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hükümetin yıllardır kamuoyuna sağlık reformu olarak sunduğu hizmetlerin "sağlıkta soygun"dan başka bir anlam ifade etmediğini ileri sürerek, "soygun"un hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekti.

TTB'den yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulamaları"na dair genelgesinin 28 Haziran günü yayımlandığı hatırlatıldı. AKP Hükümeti'nin "Sağlık Reformu" olarak propaganda ettiği "sağlıkta soygun"un hız kesmeden devam ettiği öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

AKP Hükümeti’nin yıllardır “Sağlık Reformu” olarak propaganda ettiği “Sağlıkta $oygun” hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ($GK) “Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulamaları”na dair Genelgesi 28 Haziran günü yayınlandı.

Bundan böyle;

a) $GK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetlerine ait bedeller,

b) İlave ücret tutarları,

c) Otelcilik ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarlar,

d) SağlıkUygulama Tebliği fiyatları üzerinde kalan tutarlar,

tamamlayıcı veya destekleyici sağlık sigortası konusu yapılabilecektir.

AKP’nin “Artık herkes doğumdan itibaren Genel Sağlık Sigortalı (G$$) olacak; G$$, adındaki ‘Genel’ ifadesinden de anlaşılabileceği gibibütün sağlık harcamalarını kapsayacak.” sözlerinin doğru olmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Şimdi artık bütün vatandaşların G$$’nin yanında bir de T$$ (Tamamlayıcı Sağlık Sigortası) yaptırmaları ve her iki sigorta için de prim ödemeleri gerekecek.

$GK’nın Genelgesi’nde açık olarak yazıyor:

“Özel sağlık sigortasının bir türü olan ‘Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası’, genelsağlık sigortasının temel teminat paketi içerisinde yer almayan, temel teminat paketinde yer alıpkısmen karşılanan, yani cepten ödeme yapılan ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlıkhizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası türüdür.”

Bu tanımın anlamı açıktır:

1- G$$, hastaların ihtiyaç duyduğu bütün sağlık hizmetlerini kapsamamaktadır/kapsamayacaktır.

2- “Temel teminat paketi” içinde yer almayan sağlık hizmetleri için vatandaşların ceplerinden para ödemeleri gerekmektedir.

3- Bazı sağlık hizmetleri “Temel teminat paketi” içinde yer alsa dahi $GK tarafından kısmen ödenecek; kalan bölümü vatandaşların cebinden çıkacaktır.

4- G$$ kapsamında verilen sağlık hizmetleri “düşük standartta” olduğundan, hastalarımız “yüksek standart”ta sağlık hizmeti için ayrıca para ödemek zorundadırlar.

5- Hükümet’in bütün vaatlerinin aksine, sağlığın finansmanında “özel sigorta” devreye girmiştir.

İlk tahminler, özel sigorta şirketlerinin T$$ için kişi başına aylık 50 TL talep edeceği yönündedir. Bu tahminler doğruysa dört kişilik bir ailenin bütçesine aylık 200 TL yük gelecek demektir.

Kaldı ki; diğer örneklerden de bildiğimiz gibi, özel sigorta şirketleri yaşlılar ve doğumsal ya da sonradan edinilmiş kronik hastalığı olanları sigorta kapsamında almaktan kaçınacaklar ya da daha fazla para isteyeceklerdir.

Sonuç olarak; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın en çok yoksulları, yaşlıları ve kronik hastaları zarara uğratacağını bir kez daha hatırlatıyor ve bütün yurttaşlarımızı AKP’nin Sağlıkta $oygun Programı’na karşı çıkmaya ve hekimlerle/sağlık çalışanlarıyla birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.

AKP SAĞLIĞA ZARARLIDIR!



TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

 

Bu haber toplam 5480 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim