• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

"Tamamlayıcı sağlık sigortasına neden geçilemediğini bir de benden dinleyin"

"Tamamlayıcı sağlık sigortasına neden geçilemediğini bir de benden dinleyin"
Rivayet o ki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tamamlayıcı sağlık sigortasına altı ay önce yol vermiş, ama sigorta şirketleri uygulamaya yanaşmıyormuş...

Noyan Doğan'ın yazısı,

Rivayet o ki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tamamlayıcı sağlık sigortasına altı ay önce yol vermiş, ama sigorta şirketleri uygulamaya yanaşmıyormuş...

Nedeni de, sattıkları sağlık sigortalarından 2 ila 4 bin lira arasında prim alırken, tamamlayıcı sigortada bu rakam yarı yarıya düşeceğinden, gelir kaybına uğrayacaklarmış... Peki, gerçekten de durum böyle mi?

Öncelikle iki noktanın altını çizeyim. Tamamlayıcı sağlık sigortasını isteyen ve bunun için de yıllardır SGK’dan tutun da Sağlık Bakanlığı’na kadar tüm kurumların kapısını aşındıran sigorta şirketleri. Bu bir... İkincisi, SGK, söylendiği gibi tamamlayıcı sağlık sigortasına yol vermiş falan, değil. Temmuz ayının başında bir genelge yayınlayarak; sadece, genel sağlık sigortası kapsamında olup, özel sağlık sigortası da bulunanların; tedavi giderlerinin belli bir kısmını SGK’ya fatura edebileceklerinin yolunu açtı. Daha açık şöyle anlatayım... Bugüne kadar, hem özel sağlık sigortası olan, hem de SGK’ya prim ödeyenler; SGK’nın anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarına gittiklerinde, hastanelerin zorlaması ile tedavi giderlerinin tamamını özel sigortadan ödemek zorunda kalıyorlardı. SGK, haksız uygulamaya son verdi.

ASIL SORUN ÖZEL HASTANELERDE

Gelelim asıl konuya... Sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortasına yanaşmıyor değil, maalesef şartlar oluşmadığı için uygulayamıyor. Neden mi? Anlatayım... Tamamlayıcı sigortanın uygulanabilmesi için SGK’nın karşıladığının dışında, özel sigorta şirketinden talep edilecek fark ücretine de sınırlama getirilmesi gerekiyor... Ki, sağlık sigortasının primi düşsün, herkes de bu sigortayı yaptırabilsin.

Ama yok, bugün olduğu gibi; özel hastaneler, basit bir ameliyat için SGK ile 5-6 bin liraya anlaşıp, sigorta şirketine de 30-40 bin lira fatura çıkarmaya çalışırsa... Bunun adı tamamlayıcı sağlık sigortası olmaz, bugünkü özel sağlık sigortasından da hiçbir farkı kalmaz. Hal böyle olunca da sigorta şirketi primleri yarı yarıya düşürmez, düşüremez.
Diyeceğim odur ki... Tamamlayıcı sigortanın uygulanabilmesi için; SGK’nın, hastanelerin ve sigorta şirketlerinin bir araya gelmesi... Hastanelerin, sigortadan talep edeceği ücretlere sınırlama getirilmesi... Sigorta şirketlerinin de buna göre primlerini belirlemesi... SGK’nın da bunu bir genelgeyle kamuoyuna açıklaması gerekir. Böyle bir durum var mı? Yok... Kısa zamanda olma ihtimali var mı? O da yok.

SGK, NEDEN SESSİZ KALIYOR?

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘ortada fol yok yumurta yokken, sigorta şirketleri tamamlayıcı sağlık sigortasını satmaya yanaşmıyor’ söylemi nereden çıkıyor? Cevap belli... Özel hastaneler gündeme getiriyor, birileri de buna alet oluyor. Hadi, bir adım daha ödeye gideyim ve işin doğrusunu anlatayım. Tamamlayıcı sağlık sigortasına asıl yanaşmayan, masaya oturmayan ve bu işten asıl zarar edecek kesim; söylendiği gibi sigorta şirketleri değil, özel hastanelerdir. Çünkü uygulamaya geçilirse, fark ücretlerine sınırlama gelecek ve sigorta şirketlerinden talep edecekleri ücretler düşecek.

Doğrudur, özel hastaneler de bu uygulamayı istiyor... Ama nasıl? Sigorta şirketleri primleri yarı yarıya düşürsün... Daha çok kişi sigorta yaptırsın... Ama talep edecekleri ücrete hiçbir sınırlama getirilmesin; anlaşmalı oldukları SGK’dan 3 lira alsınlar, sigorta şirketlerine 3 bin 333 lira fatura çıkarsınlar. Ne güzel değil mi? Tabi sigorta şirketleri de, hem enayi, hem de yolunacak kaz olmadıklarından, buna yanaşmıyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortasındaki gerçek durum işte, böyle. İşin en acısı; tüm bu yalan yanlış bilgiler etrafta dolaşırken, birileri birilerini yanlış yönlendirirken SGK’nın, olup bitene sessiz ve seyirci kalması.

Noyan Doğan / Hürriyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim