• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Tansiyon ilaçlarına rapor şartı!

Tansiyon ilaçlarına rapor şartı!
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Mart’ta yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile tansiyon, KOAH, kolesterol ilaçlarıyla ilgili yapılan yeni düzenleme, eczacıların tepkisini de beraberinde getirdi

Bugünden itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, milyonlarca tansiyon hastasının büyük bölümünün kullandığı ‘Anjiotensin Reseptör Blokörü (ARB)’ adlı grupta yer alan tansiyon ilaçları ile kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçlar artık uzman doktor raporu olmadan reçetelendirilip eczaneden alınamayacak. İstanbul Eczacı Odası, hastaların ilaçlarına daha zor ulaşacağını belirterek, SGK’nın söz konusu kararının hastaların hayatını tehlikeye attığını savundu.

‘Birçok yerde uzman hekim yok’

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Hasta ARB grubu ilacı aile hekimi yazdığında, bir kutu olarak, katılım payını vererek alabiliyordu. Şimdi bu ortadan kalktı. Bu ilaçla ilgili raporun uzman hekim tarafından düzenlenmesi zorunluluğu getirildi. Artık hipertansiyon ilaçları bir uzman hekim raporuna dayanılarak yazılabilecek” dedi. Türkiye’nin birçok yerinde ilgili uzman hekimin olmadığına işaret eden Güngör, özellikle küçük şehirlerde ve ilçelerde sorun yaşanacağını belirterek şöyle devam etti:

“İlgili uzman denince o hastanenin kardiyoloji bölümü ve ilgili uzmanı bulunacak. Bu uzman her hastanede yok. Öyle iller, ilçeler, bucaklar var ki uzman doktor yok. Türkiye’nin nerdeyse yarıya yakınında tansiyon hastalığı var ve bunların yarısından fazlası bu ilaçları kullanıyor.

İlaç tüketimine bakıldığında da neredeyse kullanılan tüm ilaçların yarısını bu grup tansiyon ilaçları oluşturuyor. İlaçları biten hastaların tedavileri bugünden itibaren aksayacak. Ne zamana kadar? Rapor alıp yeni düzenlemeye ayak uydurana kadar. Gereken tahlilleri yaptırmak zorunda kalan hasta cebinden ilacı alacak parası da yoksa bu süreçte ilacını kullanamayacak. İlaç kullanamayınca tansiyonu yükselecek ve ona bağlı diğer hastalıkları tetikleyecek.”

Sistem nasıl işleyecek? Raporu olmayan hastaların bugünden itibaren ilaçlarına ulaşabilmek için hastanelere gidip uzman bir hekime muayene olması gerekecek. Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek. Uzman hekim raporu bulunmayan hastalar, ilaç parasını kendi cebinden ödeyecek. Kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçları kullanan hastalar için de rapor şartı getiriliyor. Rapor için gereken tahlillerde kolesterol ve trigliseridlerinin yüksek çıkması gerekiyor. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) raporunun çıkarılması için hastaya solunum fonksiyon testi yapılması şartı da getirildi.

Kolesterol yüksek değilse rapor yok!Semih Güngör, kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçları kullanan hastaların nasıl rapor çıkaracaklarının bir muamma olduğunu söyledi. Göngör, “Bugüne kadar kolesterol düşürücü ilaç kullananlara 6 ayda bir tahlil yapılıyordu ve belli değerin altına düşmediği takdirde aile hekimi tarafından ilaç yazılabiliyordu. Şimdi onların da uzman hekime gidip rapor çıkartması gerekiyor. Rapor esnasında tahlillerin yenilenmesi gerekiyor. Şimdi hasta tahlil yaptırdığında tedavi altında olduğu için, kolesterolü belirlenen değerlerin altında çıkacak. Hasta ilacını kesmek ve kolesterol düzeyinin yükselmesini beklemek durumunda kalacak” dedi.

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6460 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim