• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Tarihi naklin öteki 'yüz'ü

Tarihi naklin öteki 'yüz'ü
Nakil ameliyatlarıyla tarihe geçen Prof. Ömer Özkan başarısının sırrını anlattı: 6 yıl önceki naklimiz, Acar'a yaptığımız kadar başarılıydı. Ayrıca yüzlerce kopan burun, kulak, kol diktik.

Nakil ameliyatlarıyla tarihe geçen Prof. Ömer Özkan başarısının sırrını anlattı: 6 yıl önceki naklimiz, Acar'a yaptığımız kadar başarılıydı. Ayrıca yüzlerce kopan burun, kulak, kol diktik. Bu deneyimi kullanıyoruz

25 Eylül 2010'da 23 yaşında hayata veda eden Fatih Demirel'den alınan iki kolu, iş kazası sonucu iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal'a naklederek dünyada büyük yankı uyandıran, 8 Ağustos 2011'de ise kadavradan alınan rahimi 21 yaşındaki Derya Sert'e naklederek dünyanın kadavradan ilk rahim nakline imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan, geçtiğimiz 21 Ocak günü de Ahmet Kaya'dan alınan yüzü Uğur Acar'a, iki kol ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır'a nakil etmişti.

Başarılı nakillerle tarihe geçen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan operasyonların sırrını AKŞAM'a açıkladı.

'Bu 'küt' diye olmadı' diyen Özkan'ın nakillerdeki başarısının sırrı bugüne kadar trafik ve iş kazalarında kopan el, kol, parmak hatta burun ve kulakları yerine dikmek olmuş: 'Yüzlerce kopan parmak, kol, bacak burun, kulak, göz kapağı diktik. Bu tecrübelerimizi kullanıyoruz.

İLK SEÇİM ÖNEMLİYDİ
'Uğur Acar'dan önce çok sayıda kişiye yüz naklini hatırlatan ameliyatlar yaptık' diyen Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: Örneğin 6 yıl kadar önce, tıpkı Uğur Acar gibi yine Antalya Manavgatlı Ayşe Karan'ın, patos makinesine saçlarını kaptırması sonucu saçlı derisi, göz kapakları, kaşları, alnı ve kulakları kopmuştu. Karan'ın kaybettiği organlarını 12 saatlik bir operasyonla yerine diktik. Ayşe Karan'a yapılan operasyonun, bugün kadavradan yapılan yüz naklinden aşağı kalır yanı yok.'
Uzuv nakilleriyle ilgili kanunların çıkmasında en büyük emeğin Akdeniz Üniversitesi'nde olduğunu belirten Prof. Özkan şunları söyledi: Özel izinle Cihan Topal'a gerçekleştirdiğimiz ilk çift kol nakli başarısız olsaydı biz 10 yıl geriye giderdik. Hastanın seçimi, Sağlık Bakanlığı'yla üniversitenin iyi bir organizasyon gerçekleştirmesi bu başarıyı getirdi. Eğer başarısız olunsaydı, ne kanun olurdu, ne de izin olurdu. İlk seçim çok önemliydi.

Yüz nakli için bekleyen 2 aylık bebekken yüzü yanan 14 yaşındaki Kahramanmaraşlı Leyla Demirci ve Türkiye'nin ilk yüz bekleyen hastası Zonguldaklı 50 yaşındaki Sezgin Eren'e uygun bir yüz çıkmasını arzu ediyorum.

ÖMER HOCA OLMASAYDI ŞİMDİ MEZARDAYDIM
İLK yüz nakli yapılan Ayşe Karan operasyonu anlattı: Hastaneye kaldırmışlar. Kopan parçalar 4 saat sonra köyden buz dolu kova içinde getirilmiş. Ömer Hoca dikmiş. O gün, eski halime dönmeyi hayal bile edemezdim. Ömer Hoca olmasaydı, ya mezardaydım ya da herkesin korktuğu biriydim. Yüzüm, Uğur Acar'dan daha kötüydü. Öleceğimi düşündükleri için mezarımı bile kazmışlar. Ömer Özkan Hoca sayesinde hem yüzüme, hem de sağlığıma kavuştum. Şu anda yüzümde kazadan eser bile yok. Çok mutluyum. Kadavradan alınan yüzün nakil edildiği Uğur Acar da bizim bitişik köyümüzden. Kendisini tanıyordum. 40 günlük bebekken yüzünü kaybeden Uğur'u gören çocuklar korkuyordu.

Mustafa KOZAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim