• BIST 9524.59
  • Altın 2489.437
  • Dolar 32.5108
  • Euro 34.7039
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Taşeron düzenlemesi için Türk-İş'ten uyarı geldi

Taşeron düzenlemesi için Türk-İş'ten uyarı geldi
Türk-İş, kamudaki taşeronların kadroya değil sözleşmeye alınma şartlarının çalışanların yarısını uygulamanın dışarısında bırakacağı uyarısını yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay "Çünkü taşeron işçilerde 1 yıl bitmeden işçiyi çıkarma çok yaygın" dedi

Taşeron çalışanların kadroya değil, özel sözleşmeli personel statüsüne alınacağının ortaya çıkmasının ardından Türk-İş'ten uyarı geldi. Türk-İş, "Sınav şartı ve son 1 yıl içinde kesintisiz çalışma şartı, çalışanların yarısını hatta yarısından fazlasını bu uygulamanın dışında bırakır. Çünkü taşeronlukta yıl bitmeden işçiyi formal olarak işten çıkarıp yeniden kayıtlı yapma uygulaması çok yaygın" uyarısında bulundu.

BİRÇOK SORU VAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamalarının ardından düzenlemeyle ilgili birçok soru işareti bulunduğunu belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, "Kötü bir şey diyemem. Yıllardır istediğimiz ve yara haline gelen bir konuda bir adım atılıyor. Ancak yanıtlanması gereken de birçok soru var" dedi. Taşeronla ilgili açıklamalardan sonra Ağbal'la biraraya geldiklerini ve tasarı üzerinde çalışılması kararı aldıklarını belirten Atalay, "Bir komisyon kurulacak. Benim hemen aklıma gelen temel noksanlıklar var. Mesela 3 yıllık sözleşmeler yapılacak, bu 3 yılın sonunda ne olacak? Hangi kurallara göre sınavlar yapılacak ve işçiler sözleşmeli hale getirilecek, nasıl kurallar getirilecek? Geriye dönük haklarından vazgeçmek ne demek olacak, kıdemlerinden de vazgeçmeleri gerekecek mi" sorularını gündeme getirdi.

1 YIL ŞARTI ZOR

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar da, uygulamada yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekti. Sözleşmeli olacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartının aranacağını belirten Ağar, "Taşeronda işçilerin kıdeminin oluşmaması için birçoğunun yılda birkez çıkış ve giriş işlemi yapılır. Bu nedenle 12 ay şartı 720 bin işçi rakamını aşağı düşürür" dedi. Sınav ve güvenlik soruşturmasıyla da sözleşmeli olacak personelin sayısının yarıdan daha çok düşeceğini belirten Ağar şöyle devam etti: "3 yıllığına sözleşmeli olacak çalışanlar. Burada temel fark artık özel sektör değil, kamu çalışanın patronu olacak. Ancak 3 yılın sonunda ne olacak, sözleşmenin yenilenmeme ihtimali var. Geriye dönük haklardan vazgeçilmesinin ne olacağının tanımlanması lazım. 'Maaş farklarından vazgeçilecek' dense tartışma daha az olur ama geriye dönük haklar deniyor. Bu da kafa karıştırıyor. Bu sistem bu haliyle çok tartışılır. Konuşulması lazım. Tartışılan bölümlerin üzerinden gidilmesi gerekir."

Hacer BOYACIOĞLU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3577 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim