• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tatil kilolarını sayarak verin

Tatil kilolarını sayarak verin
Tatillerde tüketilen açık büfe yemekler, kızartmalar, tatlılar, etler ve hamur işleri bazıları için "kaçınılmaz kilo" olarak vücuda yerleşiyor. Dr. Ayça Kaya'ya göre bu kilolardan kurtulmanın yolu "saymaktan" geçiyor.

"Sayarak Zayıfla" kitabının yazarı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya'nın 2000 yılından beri uyguladığı yöntem ''Sayarak Zayıfla-4333'' kilo probleminden kurtulmak isteyenlere alternatif sunuyor. Yöntemin, pratik ve cevap verici nitelikte olduğunu belirten Dr. Kaya, "Kalorisi kısıtlıymış gibi görünse de pizzasından lahmacununa birçok yiyecek belli sınırlar içerisinde formüle uydurulabiliyor. Her besin grubundan alınması gereken limit belirleniyor ve günlük limitin planlanması öğreniliyor" diyor.

Yüksek kalorili açık büfe yiyeceklerin, kızartmaların ve hamurişlerinin fazla tüketilmesinden kaynaklanan tatil kilolarına dikkat çeken Dr. Ayça Kaya, tatilde alınan kilolardan kurtulmak için önerilerini ise şöyle sıralıyor:

1) En başta fazla kilonun asla tek başına bir problem olmadığını bilmek gerekir. Kilo artışı ile birlikte metabolizma değişir. Her şeyden önce şişmanlığa neden olan ve şişmanlıkla birlikte görülebilecek gizli metabolik hastalıklar açısından küçük bir check-up yaptırın. Tiroid bezi az çalışması, şeker metabolizması bozuklukları, böbrek üstü bezlerinin çok çalışması, karaciğer yağlanması, tansiyon yükseklikleri, kan yağı yükseklikleri gibi hastalıklarınızın tedavisi yapılmadan kalıcı olarak kilo sorunu ile baş etmek imkansızdır.

2) Hemen bir tartıya çıkın ve bunu not edin. Her gün tartıya çıkın. Günlük ve haftalık kilo değişimlerinizi kendiniz gözlemeyi alışkanlık haline getirin. Bununla beraber günlük yediklerinizi de not edin. Gün sonunda o gün içerisinde ne yediğinizi görün.

3) Eğer kilolarınızdan bir an önce kurtulmak istiyorsanız bir süreliğine, pilav, makarna, börek, kek, kurabiye gibi hamurlu yiyeceklerden uzak durun. Yemeklerinizin yanında ekmek yemeyi alışkanlık haline getirin. Ekmek sizi pilav-makarnaya göre daha tok tutar, ekmek yerken porsiyon kontrolü yapmak daha kolaydır. Ayrıca ekmek yağ içermediği için diğer hamurişlerine oranla daha düşük kalorilidir.

4) Restaurantlardan veya dışarıda hazır yemeklerden haftada 1'den fazla yemeyin. Çünkü dışarıdaki yemeklerde porsiyonlar büyüktür ve yağ oranları fazladır.

İKİNCİ TABAĞI ALMAYIN

5) Evde cips, çerez, bisküvi, çikolata, şekerli ve gazlı içecekler gibi abur-cuburlar bulundurmayın. 'Göz görmezse gönül istemez' atasözünü unutmayın.

6) Yemeklere koyduğunuz yağ miktarını yarıya indirin. Hep daha az yağlı yemeye özen gösterin.

7) Bir yiyeceğin tadını çok beğenseniz bile aynı yemekten ikinci tabağı asla yemeyin.

8) Miktarı az ama çeşidi bol yiyin. Mesela asla bir tabak kıymalı makarna yemeyin. Bunun yerine iki kaşık makarna, iki kaşık yoğurt, bir tane köfte, salata ve meyve yiyin. Bu şekilde yemek sizi daha çok tatmin eder. Bir sonraki öğün daha az yemenizi sağlar.

9) Mutlaka hareket edin. Her gün yarım saat yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4433 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim