• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Taze kekik kan şekerini ayarlıyor

Taze kekik kan şekerini ayarlıyor
Illinois Üniversitesi araştırmacılarına göre taze biberiye ve kekik, kan şekerinin düşürülmesi ve düzenlenmesi için kullanılan ilaçlar kadar yararlı etki yapıyor.

Taze biberiye ve kekik sadece yemeklerin tadını güzelleştirmiyor. Kekik ve taze biberiye labaratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen bulgulara göre kan şekerinin düşürülmesinde kullanılan ilaçlar kadar etkili olan sağlığa yararlı bileşenler içeriyor.

İllinois Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar taze kekik ve biberiye otlarının polifenol ve flavonoid bileşenleri içerdiğini ortaya çıkardı.

Bu bileşenler kan şekerini kontrol etmek amacıyla kullanılan reçeteli ilaçların hedef aldığı diyabetle ilgili enzimle etkileşime giriyor.

Araştırmacılar, taze baharatların yetişme şekline göre etkilerinin farklılık gösterdiğini de keşfetti. Yunan kekiği, Meksika kekiği ve biberiyesinin özünün Tip 2 şeker hastalığı riskini azaltmak için, diyabet enzimlerini engellemede sera baharatlarına göre daha iyi sonuç verdiği anlaşıldı.

Tip 2  veya yaşlılıkta görülen şeker hastalıklarının tüm dunyada görülme sıklığının artışı, ucuz hazır gıdalara ulaşmanın kolaylaşmasıyla doğru orantılı.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Kimya Derneği’nin Tarım ve Gıda Kimyası (Journal of Agricultural and Food Chemistry) adlı bilimsel dergisinde yayınlandı.

Elvira Gonzalez do Mejia önderliğinde araştırmacılar sera baharatlarının, kuru baharatlardan daha fazla polifenol ve flavonoid içerdiğini, ancak her iki durumda da baharatın enzimi engelleme özelliğinin değişmediğini keşfetti.

Uzmanlara göre, bazı toplumlar için hastalıkları yeme alışkanlıklarını değiştirek ve egzersiz yaparak kontrol altına almak daha kolay. Bazıları ise de şeker hastalığı için kullanılan ilaçların maliyetini karşılamakta zorluk çekiyor. Uzmanlar, bu yüzden kan şekeri seviyesinin düşürülmesinde doğal bir yol olduğu anlaşılan taze baharatların çok daha ucuza bulunabileceğine dikkati çekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim