• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Tazminat cezaları doktor adaylarına tercih değiştirtti

Tazminat cezaları doktor adaylarına tercih değiştirtti
Sağlık çalışanlarına karşı açılan tazminat davaları doktorları tercihe zorladı. Tıp fakültesi son sınıf öğrencileri artık kadın doğum, acil tıp, genel cerrahi gibi riskli bölümler yerine ...

Sağlık çalışanlarına karşı açılan tazminat davaları doktorları tercihe zorladı. Tıp fakültesi son sınıf öğrencileri artık kadın doğum, acil tıp, genel cerrahi gibi riskli bölümler yerine radyoloji veya fizik tedaviyi seçiyor.


Ameliyat hataları veya komplikasyonlar sonrası yaşanan olumsuzluklar sebebiyle açılan yüklü tazminat davaları, doktor adaylarının tercihlerini değiştirmesine yol açtı. Son sınıf öğrencileri (intörnler) artık riskli bölümler olarak kabul edilen kadın hastalıkları ve doğum, acil tıp ve genel cerrahi yerine daha güvenli olan deri ve zührevi hastalıkları, radyoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon gibi bölümleri seçiyor. Uzmanlar ise ilerleyen süreçte riskli operasyonları yapacak cerrah yetişmeyeceği uyarısında bulunuyor.

Tıpçıların daha risksiz olarak gördüğü branşlara yönelmesi sınav puanlarını da değiştirdi. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Eylül 2010 taban puanına göre 55 ile acil tıp uzmanı alan Başkent Üniversitesi'nin puanı bu yıl 51'e düştü. Aynı branşta Gazi Üniversitesi'nin puanı da 56'dan 53'e geriledi. Bu düşüş, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi'nde daha fazla görüldü. 2010'da 60 olan acil tıp uzmanı puanı Nisan 2012'de 50 oldu.

Tazminat haberlerinden en çok etkilenenler ise tıp fakültesi son sınıf öğrencileri. Doktor olmak için Adana'dan Erzurum'a gelen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Demet Uçan, hayalindeki mesleğin çocuk hastalıkları uzmanı olduğunu belirtiyor. Ancak risklerin kendisini hayalinden uzaklaştırdığını söylüyor: "Uzman olduğumda günde yaklaşık 100 hasta ve en az o kadar hasta yakını ile muhatap olacağım. Bu, riski artırıyor. Şimdi daha az hasta ile ilgileneceğim çocuk psikiyatrisi bölümünü tercih etme kararı aldım.

Tercihi değişenlerden biri de Hüseyin Işık. Ortopedist olmayı düşünen Işık, daha az hastayla ilgileneceği radyoloji bölümünü seçeceğini anlatıyor: "Kadın doğum, genel cerrahi, kalp ve damar hastalıkları gibi bölümlerden kaçış var. Cildiye, fizik tedavi ve rehabilitasyon, biyokimya ile mikrobiyoloji gibi bölümler rağbet görüyor."

"Cerrah yetiştirmek zorlaşacak"

Yasaların doktoru korumadığını savunan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özden Şener de riskli bölümlerden güvenli alanlara yönelişi düşündürücü buluyor. Bu kaçışın ilerleyen yıllarda hekim sıkıntısı olarak karşımıza çıkacağına dikkat çekiyor: "Doktorlar, riskli tedaviden kaçmak için aylar sonrasına gün verir oldu. Kendini savunmasız hissediyorlar. Şiddete maruz kalmamak, tazminatlarla karşılaşmamak için de daha risksiz bölümleri tercih ediyorlar."
 

Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim