• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

TBMM 21 Ağustos'a kadar çalışacak

TBMM 21 Ağustos'a kadar çalışacak
TBMM Genel Kurulu, 21 Ağustos gününe kadar çalışma kararı aldı. CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ilgili verdiği gensoru ise Cumartesi günü Genel Kurulda görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu, "torba tasarıyı" yasalaştırmak için 21 Ağustos tarihine kadar mesai yapacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin önerisini okutmadan önce CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç itiraz etti. Cumhurbaşkanlığı seçimi yarın kesinleşince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağını belirten Genç, "Dolayısıyla TBMM üyeliği ve Başbakanlığı sona erecek" dedi. Genç, bu nedenle önerinin işleme alınmaması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da önerinin işleme alınmamasını isteyince Başkanvekili Yakut, "(Şu anda Sayın Başbakan Cumhurbaşkanıdır) diyebiliyor muyuz? Sonuçlar yarın belli olacak diyorsunuz. Tartışmayalım demiyorum ama henüz kesinleşmemiş, olmayan bir şeyi konuşamayız ki" dedi.

Yakut, bunun üzerine usul tartışması açtı.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Meclis'te, altında Başbakan ve Hükümetin imzası olduğu tasarıyı görüştüklerini belirterek, "Eğer Başbakan ve Hükümet yoksa, kimin tasarısını görüşeceğiz? Yarın YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonucunu ilan edince bu belli olmayacak. Bu belirsizlik durumunu ortadan kaldırana kadar bu tasarıyı görüşemeyiz. Yeni bir Hükümet olacak ki biz kimi eleştirdiğimizi bilelim" diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Anayasa'nın 101. maddesinde, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" denildiğini anımsatarak, "Buna göre, sonuç kesinleştiği zaman milletvekilliği sona eriyor ve Başbakanlık da yapamaz. Yeni Başbakan'ın atanması gerekir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda, "Cumhurbaşkanı seçilen kişi ile ilgili tutanak düzenlenir ve ilgili yollarla ilan edilir" denildiğini kaydederek, "21. madde tutanağın veriliş zamanını belirliyor. YSK, 15 Ağustos tarihinde sonuçları kesinleştirecek ve tutanak düzenleyecek. Tutanağın veriliş tarihi de mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin bittiği gündür. Meclis'te yemin ettikten sonra görevine başlar diyor kanunda" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise "Hukuka uygun bir şekilde hareket etmek gerekiyor. Daha başlangıcında usulsüzlüklerle başlarsa, o Cumhurbaşkanı bulunduğu makamla yıpratılır. Siz ne kadar yan çizerseniz çizin, 'Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir' deniliyor Anayasa'da. Yarın sonuç kesinleştikten sonra, Başbakan bir suç işlerse, diyelim yolda bir insana çarptı. Peki o zaman hangi usul ve esaslara göre yargılanacak? Milletvekili değil, Cumhurbaşkanı seçilmiş. Yarından itibaren hiç bir korunma usulü olmayacak" diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, konuşmaların ardından, yapılan itirazın uygun bulunmadığını ve tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Yakut, daha sonra AK Parti'nin önerisini okuttu.

Kabul edilen öneriye göre, Azerbaycan'la Türkiye arasında imzalanan anlaşmaların onaylanmasına ilişkin iki kanun tasarısı gündemin ön sırasına alındı.

Genel Kurul, 15-17-18-19-20-21 Ağustos günleri saat 14.00'de toplanacak. 19-20 Ağustos Salı ve Çarşamba günleri sözlü sorular görüşülmeyecek.

TBMM Genel Kurulu, yarın "torba tasarının" görüşmelerinin bitimine kadar, 14 Ağustos Perşembe günü Azerbaycan'la imzalanan iki anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarıların bitimine kadar, 15 Ağustos Cuma günü iki uluslararası anlaşmanın görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışacak.

Haftalık çalışma günlerinin dışında 16 Ağustos Cumartesi günü saat 14.00'de toplanacak Genel Kurul'da, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkındaki, "IŞİD'in 11 Haziran 2014 tarihinde Musul Başkonsolosluğu'nu basarak Başkonsolos dahil 49 vatandaşımızın rehin alınması olayıyla ilgili TBMM'yi bilgilendirmediği ve çelişkili açıklamalar yaptığı gerekçesiyle" verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler yapılacak.

TBMM Genel Kurulu, 17-18-19-20-21 Ağustos günleri de gündemdeki tasarı ve teklifleri görüşecek.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, grup önerisi ile TBMM Genel Kurulu'nun bu hafta ve gelecek haftaki çalışma programını belirlediklerini ifade ederek, torba tasarının tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Kubat'ın, "28 Ağustos'tan önce Meclis'in tatile girmesini ümit ediyoruz" sözleri üzerine, TBMM Başkanvekili Yakut, espiriyle, "Gerçekten tatile girecek mi Meclis?" diye sordu.

Bu haber toplam 2194 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim