• BIST 9725.36
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

TBMM'de tartışmalı yasalar gündeme gelecek!

TBMM'de tartışmalı yasalar gündeme gelecek!
Danıştay Kanunu, torba yasa ve demokratikleşme paketinin seçim öncesi çıkarılmasına çalışılacak.

TBMM 2014 yılı çalışmalarına tartışmalı yasaları görüşerek başlayacak. Danıştay yasa tasarısı, demokratikleşme paketi, dershane çalışması ve tam gün yasasının da içerisinde yer aldığı torba yasa ile tutuklu vekillerin çıkarılması için düzenleme görüşülmeyi bekleyen konular arasında. Uzun süredir Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan “devlet sırrı” kanun tasarısının da görüşülebileceği ifade ediliyor.

YOĞUN MESAi YAPTIRILACAK

Bugün mesaiye başlayacak olan TBMM’de tartışmalı ve tepki çeken konuların ardı ardına gündeme gelecek olması yerel seçim süreci öncesi Meclis’i hareketli günlerin beklediği yorumlarına neden oluyor. Mart ayı sonunda yapılacak yerel seçimlere kadar bu yasaların tamamının Meclis’ten geçirilebilmesi mümkün görülmüyor. Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen seçim önceleri vekillerin bölgelerinde çalışma yapabilmeleri için Meclis tatil ediliyor.

30 Mart tarihinde yapılacak yerel seçim öncesi AK Parti’nin öncelikli olarak ele aldığı bu yasaların Meclis’ten geçirilmesi zor görülüyor. Bu nedenle AK Parti’nin öncelik sırasına göre yetiştirebildiği kadar yasayı geçirebilmek için Meclis’e yoğun mesai yaptıracağı belirtiliyor.

DANIŞTAY KANUNU GÜNDEMDE

Hükümetin dershanelere yönelik çalışmasının yanı sıra bir diğer tartışmalı konu ise Danıştay yasasında yapılacak değişiklik. Yasada yapılan ivedi yargılamalarda yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilen kararlara itiraz yolunun kapatılması değişikliği muhalefetin tepkisini çekmişti. Ayrıca Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurma kararı alınmasının ardından, Adli Kolluk Yasası da AK Parti’nin gündeminde. Danıştay kanun tasarısı görüşülürken AK Parti’nin vereceği önergelerle yargı sistemine yönelik bir takım düzenlemeler yapabileceği dile getiriliyor.

DEMOKRATiKLEŞME PAKETi

Hükümetin ocak ayında Meclis’in gündemine getireceğini açıkladığı demokratikleşme paketinin de akıbeti merak konusu. Yerel seçim çalışmaları için Meclis’in tatile girecek olması nedeniyle paketin seçim sonuna kalma ihtimali de konuşuluyor. Bu konuda kararı AK Parti grubu verecek. Pakete en fazla tepki MHP’den gelirken, BDP de yetersiz bulmuştu.

TAMGÜN YASASI TAMAMLANACAK

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden içerisinde tam gün yasa tasarısının da bulunduğu torba yasanın görüşmelerine devam edilecek. Tasarı aile hekimlerine hastanelerin acil servislerinde nöbet tutma zorunluluğu getiriyor. Bu nedenle hekimlerin büyük tepkisini çeken tasarının öncelikli olarak görüşüleceği ve yasalaştırılacağı ifade ediliyor.

Devlet sırrı görüşülebilir

Meclis’in gündeminde uzun süredir görüşülmeyi bekleyen bir başka tartışmalı kanun ise Devlet Sırrı Kanun Tasarısı. Tasarı yasalaşırsa Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Kurul Başbakan’ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak. Kurul’un sekretarya hizmetleri Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Bir bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması sebebiyle, koruma altına alınmasına Kurul karar verecek.

TUTUKLU VEKiL SORUNU ÇÖZÜLECEK

Meclis’in gündemine gelecek konulardan biri de tutuklu vekillerin durumu. AK Parti, CHP ve BDP grup başkanvekilleri bir araya gelerek konuyu masaya yatıracak. MHP, teklif BDP’den geldiği için sıcak bakmadığı toplantıya katılmayacak. 83. maddede değişiklik ve anayasaya geçici madde eklenmesi gündemde. 

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim