• BIST 9554.37
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

TDB Başkanlar Konseyi Muğla'da toplandı

TDB Başkanlar Konseyi Muğla'da toplandı
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanlar Konseyi Toplantısı, 28-29 Eylül 2012 tarihleri arasında Muğla Suntopia Tropical Hotel’de yapıldı.

TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile Dişhekimleri Odalarının Başkan ve yöneticilerinin katıldığı   Başkanlar Konseyi aşağıdaki gündemde yer alan konuları görüşüldü.

  1. Ağız ve Diş Sağlığı-Genel Sağlık İlişkisi Konusunda Farkındalık Projesi‏
  2. Dişhekimlerinin Birden Çok Yerdeki Mesleki Çalışmalarının Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin Görüşülmesi
  3. Türk Ticaret Kanunu, Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmeliğin 32. Maddesinde yapılan değişiklik ile diğer sağlık mevzuatlarındaki değişikliklerin mesleğe yansımaları,
  4. Başta muayenehaneler olmak üzere tüm özel sağlık kuruluşlarından “Hizmet Alımı” konusundaki son gelişmelerin değerlendir ilmesi
  5. Mezuniyet sonrası TDB Odalar ortak eğitim çalışmaları
  6. 2013 FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi hazırlıkları

İki gün süren toplantının ardından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde; Türk Dişhekimleri Birliği’nin dişhekimlerinin kendi adlarına bağımsız olarak meslek icra ettikleri muayenehanelerin yok edilmesine, düşük ücretlerle uzun saatler çalıştırılmalarına yönelik sistemli yasal değişikliklere ve hekim emeğinin değersizleştirmesine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada karşı çıkacağının altı çizildi.

BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
28-29 EYLÜL 2012 / MUĞLA

Toplumun her kesiminin BARIŞ talebini bu kadar dile getirmesine rağmen,  dünyada ve ülkemizde terör ve savaş devam ediyor. Demek ki BARIŞ’ı yüksek sesle istemenin dışında ‘Barış için ayağa kalkmak’ gerekiyor. Toplumsal barışın inşası ve korunması için, sebebi ne olursa olsun insanların ölmesine yol açan şiddeti kınıyor ve olağanlaşmasını istemiyoruz.

Savaş ve terör insanların sosyal, siyasal, kültürel yaşam pratiğini bozmakta, savaşlara ayrılan bütçeler nedeniyle sağlık hakkı, eğitim hakkı gibi pek çok insani hak askıya alınmaktadır.

Türk Dişhekimleri Birliği’nin toplum sağlığını yükseltmeye yönelik, koruyucu tedavileri önceleyen, hekim seçme özgürlüğü tanıyan,  hastaların özel ağız diş sağlığı hizmeti veren kurumlardan da yararlanması projesinin ekonomik gerekçeler öne sürülerek gündemden kaldırılması da bu hak kayıplarına bir örnektir. Her fırsatta ekonomik büyümeden ve kişi başına düşen gayri safi milli hâsılanın arttığından bahseden, dünyanın büyük ekonomilerinden biri olma iddiasında olan bir ülke için bu bütçenin ekonomik gerekçelerle reddedilmesinin mantıklı bir açıklaması yoktur.  

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle, sağlık hizmeti sunumunda hekimlerin, işverenlerin, idari ve siyasi otoritenin etkilerine daha açık hale gelmelerine zemin hazırlanmıştır. Kâr amacıyla, reklam yoluyla, daha fazla hasta mantığıyla piyasalaştırılan sağlık hizmeti sunumu,  hastaların tüketiciye dönüştürülmesine neden olurken, hekimlere ve diğer sağlık personeline yönelik şiddetin artışında da önemli bir etken olmuştur.  

Türk Dişhekimleri Birliği kuruluş amacına uygun olarak,  

-  Ağız diş sağlığının sağlık hakkı gibi temel insani bir hak olduğunu ve her birey için eşit, ulaşılabilir ve nitelikli olması gerektiğini;

-  Ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu;

-  Dişhekimi istihdamının, insan gücü planlaması dahilinde, coğrafi dağılım gözetilerek yapılmasını;

-  Yeni Dişhekimliği Fakülteleri açılması yerine, eğitimin niteliğinin arttırılması ve standardının sağlanması gerekliliğini;

-   Uzmanlık ve doktora konusunda halen devam eden sorunların ve belirsizliklerin çözülmesini;

-   Birçok ülkede zorunlu olan mezuniyet sonrası eğitimin önemini ve Meslek Örgütümüz kontrolünde yapılmasının gerekliliğini;

-   Son yıllarda yapılan düzenlemelerle meslek örgütlerinin yetkisizleştirilerek etkisizleştirilmesine karşı durmayı;

-   Dişhekimlerinin kendi adlarına bağımsız olarak meslek icra ettikleri muayenehanelerin yok edilmesine, düşük ücretlerle uzun saatler çalıştırılmalarına yönelik sistemli yasal değişikliklere ve hekim emeğinin değersizleştirmesine karşı durmayı; savunmuş ve bundan sonra da savunmaya devam edecektir.

TOPLANTIDAN GÖRÜNTÜLER

 





 

TÜRK DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1631 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim