• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

TDB'den 'Tam Gün' yasasının uygulamasına ilişkin açıklama

TDB'den 'Tam Gün' yasasının uygulamasına ilişkin açıklama
TDB, Tam Gün Yasası olarak sunulan düzenlemenin yargısal kararlar sonrasında nasıl uygulanacağına ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklenirken Bakanlık, İl Sağlık Müdürlüklerine ..

TDB, Tam Gün yasasının uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu;

Tam Gün Yasası olarak sunulan düzenlemenin yargısal kararlar sonrasında nasıl uygulanacağına ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklenirken Bakanlık, İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile belirsizliği sürdürmekten başka bir şey yapmamıştır.

Süreci hatırlamak gerekirse; hekim ve dişhekimlerinin resmi kurumda ve/veya özel sağlık kurumlarındaki çalışma haklarını ölçüsüz biçimde kısıtlayan Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5947 sayılı Kanun 30.1.2010 tarihinde yayınlanmış ve 30.7.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Yasa’nın çalışma kısıtlaması getiren bir kısım hükümlerine ilişkin olarak, Anayasa Mahkemesi, 15.7.2010 tarihli kararıyla yürürlüğü durdurma kararı vermiştir. Sağlık Bakanlığı, bu Kararın Bakanlık kadroları bakımından uygulanmayacağını açıklamış, Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 5. Dairesi bu işlemin yürütmesini durdurmuştur. Bakanlık, yürütmenin durdurulmasına ilişkin Karara itiraz etmiş ve İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından, Anayasa Mahkemesi Kararına ilişkin farklı bir yorum yapılarak yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.

Bu Karar üzerine, dişhekimlerinin çalışma sisteminin nasıl olacağı ve hangi süreç içinde uygulamaya geçeceği ile ilgili bir açıklama beklenirken, Sağlık Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen 8 Mart 2011 tarihli yazıda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararından kısmi alıntıların yapıldığı ve yargı kararının uygulanması gereğine işaret edilmesinden başka bir açıklama yapılmamıştır.

Anayasa Mahkemesi Kararı ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararındaki muhtelif gerekçeler karşısında, yargı Kararlarında uygulamanın açık biçimde ortaya konulduğundan bahsetme olanağı bulunmamaktadır. Bu durumda, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan ve mesai saatleri dışında muayenehanesinde ya da özel bir sağlık kuruluşunda da mesleğini icra eden meslektaşlarımızın durumu açıklığa kavuşturulmuş değildir. Bu noktanın açıklığa kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı’na gerekli yazı yazılmıştır.

Meslektaşlarımıza, Sağlık Bakanlığı tarafından resmi ve açık bir tebligat yapılmaksızın statülerinde kendiliklerinden bir değişiklik yapmamalarını; yapılacak tebligat sonrasında ise 60 gün içinde idari yargıya başvurarak haklarını aramalarını öneriyoruz. Bu süreçte, dileyen meslektaşlarımıza, Birliğimiz ve Odalarımız hukuk büroları tarafından gerekli hukuki destek verilecektir.


 

Bu haber toplam 3958 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim