• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

TEB: 1,5 yılda ruhsatı olmayan 25 bin kutu ilaç hastalara ulaştırıldı

TEB: 1,5 yılda ruhsatı olmayan 25 bin kutu ilaç hastalara ulaştırıldı
Türk Eczacıları Birliği (TEB), doktorların reçetelere yazdığı 12 kalem ilacın Türkiye'de ruhsatı bulunmadığını bu ilaçların TEB İthal İlaç Temin Birimi tarafından hastalara ulaştırıldığını açıkladı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), doktorların reçetelere yazdığı 12 kalem ilacın Türkiye'de ruhsatı bulunmadığını bu ilaçların TEB İthal İlaç Temin Birimi tarafından hastalara ulaştırıldığını açıkladı. TEB, lösemi, madde bağımlılığı, kan hastalıkları, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan 12 kalem ilaçla ilgili son 1,5 yıl içerisinde başvuruda bulunan 7 bin 245 hastaya 25 bin 808 kutu ilacı ulaştırdıklarını belirtti.

TEB Merkez Heyeti, son günlerde basında yer alan 'Vatandaş, 500'e yakın ilacın alımında mağduriyet yaşıyor' başlıklı haber üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'de haberlerde yansıtıldığı gibi bir ilaç krizi yaşanmadığı kaydedilen açıklama da, "Şuan hekimlerimizin reçete ettiği sadece 12 kalem ilacın Türkiye'de ruhsatı yok. Onlarda yine Birliğimiz ithal ilaç temin birimi tarafından bu ilaçlar getirtilip hastalarımıza ulaştırılmakta." denildi.

İLAÇLARI HASTAYA ULAŞTIRMADA KOLAYLIK

Lösemi, madde bağımlılığı, kan hastalıkları, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan 12 kalem ilacın TEB'e başvurulduğu takdirde hastaya kolaylıkla ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, "Son 1,5 yıl içerisinde Birliğimize başvuran 7 bin 245 hastanın ilacı temin edilmiş, 25 bin 808 adet kutu ilaç hastalarımıza ulaştırılmıştır. Diğer yandan, ruhsatı olmayan ilaçların yanında, ruhsatı olmasına rağmen bir biçimde eczanelerde bulunamayan ilaçların teminini de gerçekleştiriyoruz. İlaç firmaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında ilaç fiyatları ve politikalarından kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle ilacını sessizce piyasadan geri çeken firmaların yaşattığı bu sorun karşısında Birliğimize başvuran hastalarımızın ilaçlarını getirtiyor, teslim ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de ruhsatı olmadığı için eczanelerden temin edilemeyen ilaçlarda yaşanan sorunların geçici olduğuna değinilen açıklama da şu ifadeler yer aldı: "Genellikle kanser ilaçlarının olduğu bu grup ilaçların fiyatı çok yüksek olduğu için, Türkiye'de ruhsat alma işlemleri biraz uzayabilmekte, o arada geçen süreç içerisinde hasta mağduriyetinin önüne geçmek için, ilaçlar Birliğimiz aracılığıyla temin edilerek hastalarımıza gönderilmektedir. İlacı Birliğimiz aracılığıyla temin edeceğini bilmeyen hastalarımız ise ilaç simsarlarının ağına düşmekte ve ne yazık ki ilacı onlarca katına karaborsadan almak zorunda kalmaktadırlar." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2813 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim