• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

TEB: "91 Kalem İlaca Gizli Zam" haberi gerçeği yansıtmıyor

TEB: "91 Kalem İlaca Gizli Zam" haberi gerçeği yansıtmıyor
Türk Eczacıları Birliği (TEB), Bugün Gazetesi’nden Nesrullah Sonay'ın hazırladığı "91 Kalem İlaca Gizli Zam" başlıklı haberin gerçekleri yansıtmadığını belirten basın açıklaması yayımladı.

"Ete ve 91 Kalem İlaca Gizli Zam" Haberi Hakkında

Bugün Gazetesi’nde 16 Haziran 2014 (Bugün) tarihinde yer alan “Ete ve 91 Kalem İlaca Gizli Zam” başlıklı haber, yapılan zamların Birliğimiz tarafından yapılıyormuş algısı yaratırken, öte yandan haberi hazırlayan muhabir arkadaşın haberi yanlış yorumlaması ile birlikte de, ilaç fiyatlarının artacağı izlenimi ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla, gazetenizde yer alan söz konusu haberin derhal düzeltilerek, tamamen gerçek bilgilerden oluşan yeni haberin yapılması gerekmektedir.

Haberin içeriğinde; Türk Eczacıları Birliği’nin başta kanser, kalp damar ve kan hastalıkları olmak üzere çok sayıda ilacın fiyatında değişikliğe gittiği, tamamı ithal bazı ilaçlar için zam yaptığı yönünde yanlış bilgiler yer almaktadır. Öncelikle şunu açık ve net bir şekilde belirtmekte fayda var; TEB’in ilaç fiyatlarına müdahale etmek gibi bir yetkisi bulunmamakla birlikte; bu konuda tek karar merci ve otorite Sağlık Bakanlığı’dır. Dolayısıyla haberin içinde tırnak içerisinde yer alan Uzm. Ecz. Harun Kızılay’ın “fiyat artış veya azalışında karar verici merciin Sağlık Bakanlığı olmadığı” nı söylediği bölüm tamamen gerçek dışıdır.

Bir haberde başlık en can alıcı ve çoğu zaman okuyucunun haberin içeriğine bakmaya ihtiyaç bile duymadığı yerdir. Dolayısıyla böylesi bir başlık haber okunduğunda içeriğiyle hiçbir şekilde bağdaşmamakta ve özellikle gizli zam kelimesiyle TEB’in kamuoyundaki güvenilirliği yok edilmeye çalışılmaktadır. 

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay’ın, haberi yapan muhabiriniz Nesrullah Sonay’a telefonda verdiği bilgilerin tamamen zıttı bir açıklamayı, üstelik Kızılay’ın ağzından ve tırnak içerisinde verilmesi, bizlere çok da iyi niyetli gelmedi. Haberin tamamen yanlış anlaşılma sonucu bu şekilde çıktığını düşünecek olursak, telefonda haber kaynağının ne dediğini tam olarak anlayamadan haber yapılması ise bizce başka bir sorun gibi durmakta. Sebebi ne olursa olsun, halk sağlığını ve Birliğimizi zedeleyecek hiçbir ifade kabul edilemez.

İlaç fiyatlarında artık neredeyse rutinleşmiş düşüşler ve sonrasında ilaç temininde yaşanan sorunlar ile ilgili olarak verilen demeçte; İlaç fiyatlarında Yunanistan ve Portekiz'in referans alındığı, bu iki ülkede ilaç fiyatları artarsa ya da azalırsa bizde de yani ülkemizde de aynısı olduğu belirtilirken, fiyatların düşmesindeki diğer nedenin yeni eşdeğer ilaçların çıkmasına bağlı olduğu ifade edilmiştir. Türkiye'de ilaç fiyat sisteminin sorunlu bir hale geldiği, ilaç fiyatları çok fazla düşünce artık üreticinin bu ilaçları üretemez hale geldiği dolayısıyla çoğu ilaçların piyasadan çekilmek zorunda kalacağı kaydedilmiştir. Ayrıca özellikle piyasada 10 liranın altındaki ilaçlarla ilgili de sorunun yakın gelecekte ciddi anlamda başımızı ağrıtacağı dile getirilmiştir.

Kurumunuzu temsil eden muhabirinizin bundan sonra hazırlayacağı haberlerde haber kaynağını daha dikkatli dinleyerek, sorarak ve anlayarak haber yapmasının kamu menfaati için son derece uygun olacağını belirterek, yanlış bilgilerden oluşan haberinizin acilen düzeltilmesini talep ediyoruz.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti

Bu haber toplam 3613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim