• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

TEB'den SGK Başkanına cevap gecikmedi

TEB'den SGK Başkanına cevap gecikmedi
SGK'nın bugün bir kere daha Türk Eczacıları Birliğinin verilerini doğruladığını ifade eden Özel, ''SGK, Türk Eczacıları Birliğinin aylar öncesinden yaptığı uyarıların doğruluğunu teyit etmiş,...

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız'ın, ''milyonlarca sayıda geçici karekod etiketi bulunduğu'' açıklamasıyla ilgili, ''Bunun tek bir gerekçesi vardır; sağlık otoritesi 1 Eylül 2010 tarihinde, geçici karekodlu ilaçların son kullanım tarihlerine kadar satışının mümkün olduğunu duyurmuştur. Bu nedenle ilaç ve eczacılık alanının tüm paydaşları, bu düzenlemeye göre hareket etmiştir'' dedi.

Özel, SGK Başkanı Emin Zararsız'ın geçici karekodlu ilaçlarla ilgili açıklamalarını yazılı olarak değerlendirdi.
SGK'nın bugün bir kere daha Türk Eczacıları Birliğinin verilerini doğruladığını ifade eden Özel, ''SGK, Türk Eczacıları Birliğinin aylar öncesinden yaptığı uyarıların doğruluğunu teyit etmiş, bir kere daha Türk Eczacıları Birliğinin ortaya koymuş olduğu biçimiyle sorunu tarif etmiş ancak bir kere daha; kamuoyunun hiçbir biçimde bilgi sahibi olmadığı bir konuda ilgili tarafları şüphe altında bırakacak bir açıklama yayımlamış ancak çözüme yönelik bir adım atmamıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca kutu geçici karekodlu ilacın bir gecede SGK ödemesinden çıkarılmasının, yeni yılda yeni bir kaos yarattığını savunan Özel, İlaç Takip Sistemi'nin iyileştirilmesi için katkıda bulunduklarını, uyarılar yaptıklarını vurguladı.
Orijinal karekodla üretilmeyen ilaçların 1 yıl süreyle kupür ve barkodu kesilerek satışının devam etmesi önerilerinin kabul edilmediğini hatırlatan Özel, yaşanan süreç hakkında, ''SGK'nın talebi üzerine geçen yıl temmuz ayında 'G2D' denilen, geçici karekod etiketlerinin sisteme alındığını, bu uygulamadan yaklaşık 4 ay sonra vazgeçildiğini, kasım ayından itibaren de bu ilaçların küpür ve barkodu ile birlikte Kuruma fatura edilmesi gerektiğinin bildirildiğini, ilerleyen süreçte ise geçici karekodlu ürünlerin hiçbir biçimde kabul edilmeyeceğinin duyurulduğu'' bilgisini verdi. Özel, şu değerlendirmede bulundu :

''Bizler en başından beri ilaçları geçici karekodlu hale getirmenin eczacıları sıkıntıya sokması yanında, suiistimale açık bir yöntem olduğunu da ısrarla vurguladık. Ancak bunlar, ani bir kararla hastalarımızın ve meslektaşlarımızın mağdur edilmesine gerekçe olamaz. Bugün Sayın Emin Zararsız'ın ifade etmiş olduğu gibi milyonlarca sayıda geçici karekod etiketi bulunmasının tek bir gerekçesi vardır; sağlık otoritesi 1 Eylül 2010 tarihinde, geçici karekodlu ilaçların son kullanım tarihlerine kadar satışının mümkün olduğunu duyurmuştur. Bu nedenle ilaç ve eczacılık alanının tüm paydaşları, bu düzenlemeye göre hareket etmiştir. Bundan daha doğal bir yaklaşım olamaz. Ancak SGK'nın son dakika düzenlemesi, en çok hiçbir sorumluluğu olmayan vatandaş ve eczacıları mağdur etmiştir.''

SGK'nın, Danıştayın bu konuda verdiği yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda uygulamadan geri dönmesi gereğini ifade eden Özel, sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Eczacıları Birliğinin bir araya gelerek, kamu yararı için gerekli yol haritasının belirlemesi önerisinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim