• BIST 9645.02
  • Altın 2417.905
  • Dolar 32.5562
  • Euro 34.8064
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Tecavüzcüye tıbbi müdahale geliyor

Tecavüzcüye tıbbi müdahale geliyor
Tasarı ikili tedavi öngörüyor önce ilaçla cinsel istek azaltılacak ardından psikolojik tedavi uygulanacak.

Çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçunu işleyenlere, ilaç verilerek cinsel dürtülerinin azaltılması anlamına gelen ve kamuoyunda "hadım" olarak bilinen kimyasal kastrasyon cezası verilmesinin yolu açılıyor. Düzenleme önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilecek olan Çocukları Koruma Yasa Tasarısı'na "tıbbi müdahale" olarak girecek. Kamuoyundaki yanlış anlamalar nedeniyle Çocukları Koruya Yasa Taslağına bile konulamayan ceza geçen günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı toplantıda bir kez daha masaya yatırıldı. Ceza, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da onayı alınarak içinde çocukları koruma, doğum izni ve kürtaja ilişkin maddelerin de bulunduğu pakete eklendi.

HADIM SÖZÜ ÇIKARILDI
Yapılacak düzenlemenin kamuoyunda yanlış anlaşılması ve tepkiler gelmesini önlemek için yeni bir formül geliştirildi. Ceza tasarıya "hadım, kimyasal hadım" veya "kimyasal kastrasyon" gibi ifadelerle değil "tıbbi müdahale" olarak yazıldı. Buna göre çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçunu işleyenlere hapis cezasının yanında tıbbi müdahale cezası da verilecek

YÖNTEM YÖNETMELİKTE
Kanunda sadece "tıbbi müdahale yapılır" ifadesi kullanacak. Yöntemin nasıl uygulanacağının detayları ise Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılacak yöntemle belirlenecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yönetmeliği SABAH'a anlattı. Akdağ, tedavinin "ilaç ya da psikolojik" olarak iki şekilde yapılabileceğini belirterek, "Pedofili suçlarına yönelik dürtüleri azaltacak ilaçla ya da psikolojik tedaviye hekimler karar verecek" dedi. Akdağ, şöyle devam etti: "Tıbbı tedavi, psikolojik tedavi de olabilir ilaç tedavisi de olabilir. Buna bilim adamlarından oluşan bir heyet karar verecek. Kişinin zorunlu tedaviye alınacağına hekimler karar verecek."

AKDAĞ: BU HADIM DEĞİL
Akdağ, daha önce AK Partili kadın milletvekilleri tarafından verilen teklifin "hadım" kelimesinin iticiliği nedeniyle güme gittiğini belirterek, "Bu hadım anlamına gelmez. Bilim adamlarıyla görüştüğümüzde kişinin o yöndeki dürtülerinin azaltılmasına yönelik olduğunu söylediler. Bu bir tedavi biçimi, cezalandırma değil" şeklinde konuştu.

HORMON ÜRETİMİ AZALTILIYOR
Dünyadaki uygulamalara göre suçlulara ilaçla ya da enjeksiyon yapılarak hormon veriliyor. Bu hormon erkeklerde cinsel istek ve şiddeti körükleyen testosteron hormonunun üretimini azaltıyor. Kimyasal hadımda kişilerde kalıcı bir sonuç oluşmuyor. İlaç kesildikten sonra cinsel isteklilik yeniden başlayabiliyor. İlaçların zarar verdiği ve erkekleri kadına benzettiği yönünde eleştiriler de var. Türkiye Psikiyatri Derneği de, pedofillerin tedavisine karşı olmadıklarını ancak kişinin isteğiyle yapılabileceğini, bunun için düzenlemeden zorunlu ibaresinin çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim